Tid­li­ge­re over­vis­mand sat i spidsen for at løse politikernes store hovedbrud: Skal designe CO2-afgift

Eksperter såvel som politikere er enige om, at det kræver en høj afgift på udledning af drivhusgasser, hvis Danmark skal nå 70-procents målet i 2030. Nu er det på plads, hvem der skal designe afgiften.

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet og tidligere økonomisk overvismand Michael Svarer skal stå i spidsen for at designe en CO2-afgift. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Et bredt politisk flertal er sammen med en lang række eksperter på området enige om, at en høj, ensartet afgift på CO2-udledning er afgørende, hvis Danmark skal komme i mål med sin ambition om at reducere udledninger af drivhusgasser med 70 procent frem mod 2030.

Men det er lettere sagt end gjort at indføre en sådan afgift, og regeringen har flere gange tidligere udtrykt tvivl om, hvorvidt det kan lade sig gøre i praksis. Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) har før omtalt det som en »Georg Gearløs-agtig model«.

Nu er det faldet på plads, hvem der rent faktisk skal designe afgiften. Ekspertgruppen skal ledes af professor i økonomi ved Aarhus Universitet og tidligere økonomisk overvismand Michael Svarer.

Med sig får han tidligere formand for Klimarådet Peter Birch-Sørensen, der er professor i økonomi ved Københavns Universitet, Claus Thustrup Kreiner, der også er professor i økonomi ved Københavns Universitet, Mette Termansen, professor i klima- og miljøøkonomi ved Københavns Universitet, Joan Faurskov Cordtz, partner hos PwC og skatteekspert, samt den uafhængige konsulent Susanne Juhl.

På Twitter skriver Michael Svarer, at han glæder sig til den »super vigtige og fagligt udfordrende opgave«.

Over for Børsen uddyber den tidligere overvismand, at han ikke er i tvivl om, at det kan lade sig gøre at strikke den meget omtalte afgift sammen.

»Man kan sagtens lave systemet. Vi har jo drivhusgasafgifter i alle mulige faconer i forskellige sektorer, og vi har EUs kvotesystem. Men spørgsmålet er, hvordan man får det lavet hensigtsmæssigt, hvis man gerne vil skalere det. Det er det, man gerne vil, for der skal en ret kraftig reduktion til,« siger Michael Svarer til Børsen.

I en pressemeddelelse fra Skatteministeriet beskrives det, at ekspertgruppen skal aflevere sin første delrapport i slutningen af i år, inden den i efteråret 2022 afleverer den anden og sidste rapport.

»Det er afgørende for regeringen, at vi gennemfører en ambitiøs grøn omstilling, som går hånd i hånd med gode vilkår for danske virksomheder og lønmodtagere. Derfor er jeg glad for, at vi har fået seks så kompetente folk til at bistå os med at få indført en ensartet CO2-afgift på klogest mulig vis,« udtaler skatteminister Morten Bødskov (S).

Nedsættelsen af ekspertgruppen udspringer af aftalen om en grøn skattereform mellem S-regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og De Konservative.

»Vi tror på, at en CO2-afgift virkelig kan være en hovedmotor i at skabe et grønt samfund. Det er dog vigtigt, at det ikke flytter udledninger og arbejdspladser til udlandet eller fører til, at skatter og afgifter samlet set stiger. Derfor er det godt, at vi får en stærk ekspertgruppe til at komme med gennemarbejdede modeller til, hvordan vi kan lave en klog dansk CO2-afgift,« siger Venstres klimaordfører, Tommy Ahlers, i pressemeddelelsen.