Sverige på udsalg: Svensk krone på laveste niveau i ti år

Den svenske krone tager endnu et dyk mandag. En svensk krone koster nu under 70 danske øre, hvilket er det laveste niveau i ti år.

Den svenske krone er faldet det laveste niveau i omkring ti år, Fold sammen
Læs mere
Foto: Manan VATSYAYANA/Ritzau Scanpix

Det er blevet billigere at tage en forlænget weekend i Stockholm eller en eftermiddag i Malmø.

Mandag eftermiddag falder den svenske krone med 0,5 pct. og koster nu 0,695 danske kroner. Dermed er prisen på svenske kroner nede på det laveste niveau i ti år.

Den svenske krone har længe være under pres, fordi nøgletallene for svensk økonomi – ligesom i mange andre europæiske lande – har været relativt svage de seneste måneder. Samtidig valgte den svenske centralbank, Riksbanken, i april at fastholde den pengepolitiske rente på minus 0,25 pct. og udskyde forventningen til en kommende renteforhøjelse.

Mandag er det dog også udviklingen i handelskonflikten mellem USA og Kina, der er med til at presse den svenske krone nedad. Der sker, efter den amerikanske præsident, Donald Trump, søndag udsendte et par tweets, hvor han strammer retorikken over for Kina.

»Støj fra handelskrigen straffer den svenske krone yderligere på den korte bane,« siger Roberto Cobo Garcia, valutastrateg hos Grupo BBVA, til Bloomberg.

Svensk økonomi er tæt forbundet med de globale konjunkturudsving, og kronen svækkes derfor ofte i tider med usikkerhed, når de finansielle strømme går i retning af sikre havne. Valutastrategen vurderer dog ikke, at handelskonflikten mellem verdens to største lande vil påvirke den svenske krone væsentligt i den kommende tid.

»Medmindre det kommer til en total konfrontation mellem Kina og USA og en signifikant stigning i den globale risikoaversion, så peger den aktuelle værdiansættelse og tekniske niveauer sammen med den oversolgte tendens på, at sansynligheden for et yderligere fald i den svenske krone er begrænset,« siger Roberto Cobo Garcia til Bloomberg.