Svenske og norske kroner i stor nedtur: Nu får det også konsekvenser i Danmark

Valutaen i Sverige og Norge har oplevet et stort kursfald og ligger nu på niveauer, der ikke er set før finanskrisen. Danske investorer bør derfor tage sig i agt, for det kan nemt gå ud over danske markeder, siger flere økonomer og analytikere.

Den svenske og norske krone er faldet, og derfor skal investorerne passe på. Arkivfoto: Linda Kstrup Fold sammen
Læs mere

De skandinaviske lande er kendt som steder, hvor velstand og økonomisk fremgang er i højsædet. Men nu viser nye prognoser, at udviklingen muligvis er ved at gå den anden vej.

Den svenske og norske krone er nemlig faldet ned til niveauer, der ikke er set siden finanskrisen, skriver Jyllands-Posten.

De nyeste tal viser ifølge avisen, at den svenske krone er faldet med mere end halvdelen af sin værdi over for den danske krone siden 1981, og at den norske krone er blevet svækket med omkring 44 pct. siden udgangen af 1982. Svækkelsen i begge valutaer er accelereret siden udgangen af 2012 og udgør nu et reelt problem for danske eksportører, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge prognoserne er den svenske krone nede på en værdi, der svarer til 68,4 danske øre, mens Norges krone koster 74,3 danske øre. I 2012 blev de handlet til hhv. omtrent 100 øre og 86 øre.

Dermed er den svenske krone faldet til et niveau, der ifølge Niels Christensen, analytiker hos Nordea, er sammenligneligt med hårdt ramte lande som Uganda og Argentina.

Og det er noget, der kan have betydning for de danske markeder, siger Jan Bylov, valutastrateg ved Jyske Bank.

»Danske eksportører til Sverige er presset af en bred vifte af omstændigheder, som svækker kronen til niveauer, som langsomt nærmer sig ekstremerne fra finanskrisen,« siger han til Jyllands-Posten.

Forklaringen skal til dels findes i den økonomiske udvikling, der er sket den seneste tid, siger flere økonomianalytikere. Mens den norske økonomi buldrer frem, og landets centralbank sætter renten op – som normalt burde styrke en valuta – så skuffer de svenske nøgletal fælt. Markedet forventer nu, at svenske Riksbanken vil tage en drejning mod en mere lempelig pengepolitik, skriver Jyllands-Posten.

Fælles for den svenske såvel som den norske valuta er ifølge Niels Christensen, at de er blevet usikre i tilfælde af en nedtur på finansmarkederne. Derfor bør de danske investorer tage sig i agt, siger han.

»Mønsteret i valutamarkedet er, at den norske krone nu bliver slået i hartkorn med den svenske. Investorerne er blevet skuffede gang på gang, og det koster på kursen,« siger Niels Christensen.