Svagt privatforbrug giver panderynker

Danskerne svingede dankortet en smule mere i oktober sammenlignet med september, men set over de seneste tre måneder står privatforbruget i stampe. Det fremkalder panderynker hos cheføkonom.

Privatforbruget står i stampe i tredje kvartal, påpeger cheføkonom fra Arbejdernes Landsbank i en kommentar om netop offentliggjorte tal fra Nets for dankortomsætningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en svag periode har privatforbruget atter pil opad, viser netop offentliggjort tal fra Nets for dankortomsætningen i oktober. I forhold til september svingede danskerne dankortet 0,4 procent mere i oktober, når man renser tallene for sæsonudsving. Men ser man på det samlede billede af privatforbruget i tredje kvartal, har der stort set ikke har været nogen vækst, påpeger Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

»Det er fortsat privatforbruget, det udgør hjørnestenen i opsvinget, og det giver anledning til panderynker, når forbrugsfremgangen står i stampe. Vores bud er dog, at svagheden er forbigående og dagens mere positive tal for dankortomsætningen i oktober peger også i den retning,« skriver hun.

Ifølge cheføkonomen skal en del af årsagen til den svage forbrugsudvikling i tredje kvartal formentlig findes i det sløje sommervejr, der lagde en dæmper på forbrugslysten i juli, samt kollapset i bilsalget i august og september inden den endelige aftale om registreringsafgiften kom i hus.

»Der er medvind til privatforbruget fra næsten alle fronter: Beskæftigelsen fortsætter opad, og samtidig stiger lønningerne mere end priserne - det giver plads til at hæve forbruget. Vi kan desuden glæde os over et meget lavt renteniveau og en fremgang på boligmarkedet, der betyder stigende friværdier til stadig flere boligejere.
Vi forventer derfor at privatforbruget vil genvinde styrken i årets sidste kvartal og vil være en væsentlig vækstmotor i dansk økonomi næste år,« lyder det fra Signe Roed-Frederiksen.

Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, skriver i en kommentar til tallene, at der korrigeret for sæson blev omsat for 30,7 milliarder kroner på dankort i oktober.

»Ser vi over de seneste tre måneder, så er der tale om en vækst på 0,8 procent. Vi danskere er således ikke overivrige med pengepungen, men der er trods alt en smule fremgang at spore, hvilket også stemmer godt overens med, at vores privatøkonomisk forhold generelt er i god form,« skriver han.

Når det er sagt, så er forbrugsvæksten ikke høj i øjeblikket, understreger Steen Bocian.

Vi er fortsat forsigtige i vores privatøkonomi. Det er svært at komme med en klar forklaring på vores mådehold, men det kan måske skyldes en fortsat betydelig gæld i de danske husholdninger. Vi forventer, at forbruget kommer til at fortsætte frem over de kommende kvartaler. Forbrugskvoten er lav, så der er god plads i økonomien til forbrugsvækst, uden at det kommer til at resultere i økonomiske ubalancer,« skriver han.