Svag jobrapport ændrer ikke på billedet: USAs længste opsving vil fortsætte

Selv om der i december blev skabt færre nye job end ventet, er amerikansk økonomi fortsat i god form. Det lover godt for Donald Trumps muligheder for genvalg ved præsidentvalget i november, viser historien.

Et stærkt jobmarked er afgørende for Donald Trumps muligheder for at blive genvalgt. Og et stærkt jobmarked er netop, hvad USA har. Fold sammen
Læs mere
Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix

USA er inde i det længste opsving i nationens historie, og arbejdsløsheden er på laveste niveau siden 1960erne.

Det er dog ikke helt så megen fart på arbejdsmarkedet som tidligere. Den seneste amerikanske jobrapport viser, at der i december blev skabt 145.000 nye job uden for landbruget, mens forventningen ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News var, at der ville blive skabt 160.000 nye job i årets sidste måned.

Den nye jobrapport ændrer dog ikke på det store billede af, at USAs økonomi fortsat er i fin form.

»Selv om jobrapporten var en anelse til den svage side, var den ikke så dårlig, at den ændrer den underliggende makrohistorie om, at det egentlig går okay i amerikansk økonomi, og at den amerikanske centralbank stadig har ammunition til at understøtte økonomien lidt mere om nødvendigt,« vurderer Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank.

»Den bedste spåkone på valgresultatet«

Makroanalytiker i Sydbank Mathias Dollerup Sproegel giver den samlede udvikling på det amerikanske arbejdsmarked i 2019 »et flot 10-tal«. Det skyldes ikke mindst den stærke jobfremgang i november, hvor der blev skabt over 250.000 nye job.

»I løbet af foråret og sommeren trak mørke skyer ind over den globale økonomi, og investorerne frygtede, at det rekordlange amerikanske opsving havde nået endestationen. En stærk afslutning på 2019 betyder dog, at arbejdsmarkedet samlet set viste solide takter. Der har nu været uafbrudt fremgang på arbejdsmarkedet i 111 måneder i træk,« siger Mathias Dollerup Sproegel.

Han påpeger også, at et stærkt jobmarked er afgørende for Donald Trumps muligheder for at blive genvalgt:

»Økonomien og dermed i høj grad også arbejdsmarkedet har i historiebøgerne været den bedste spåkone med hensyn til valgresultatet. En økonomi i fremgang har historisk set sikret den siddende præsident genvalg. Derfor vil økonomien have Donald Trumps fulde opmærksomhed helt frem til målstregen 3. november.«

På trods af den lettere svage jobrapport kan præsident Trump dog også glæde sig over, at flere nøgletal peger i den rigtige retning for amerikansk økonomi.

»Amerikansk økonomi er især drevet af privatforbruget. Den pæne reallønsvækst, den høje forbrugertillid og fremgangen på boligmarkedet antyder, at privatforbruget vil blive ved med at vokse, og derfor kan beskæftigelsen godt fortsætte opad nogen tid endnu. Amerikansk industri er dog under pres, fordi industrisektoren globalt set er under pres. Dette er dog hidtil prellet af på den mere indenlandsk dominerede del af amerikansk økonomi,« siger Mikael Olai Milhøj.