»Super Mario« kan med få ord skabe jubel eller kaos på aktiemarkedet

Efter otte år stopper italienske Mario Draghi ved udgangen af oktober som formand for Den Europæiske Centralbank (ECB). Den tidligere professor i økonomi og pengepolitik har ført eurosamarbejdet ud af en dyb krise, introduceret negative renter i euroområdet og gennemført milliardstore opkøbsprogrammer.

Mario Draghi stopper ved udgangen af oktober som formand for Den Europæiske Centralbank, efter at han har sikret stabilitet for både euroen og resten af EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ronald Wittek/EPA/Ritzau Scanpix

Når Mario Draghi torsdag eftermiddag holder pressemøde for at præsentere resultaterne af det seneste pengepolitiske møde i Den Europæiske Centralbank (ECB), skal han veje sine ord på en guldvægt. Få ord kan få aktiemarkedet til at stryge hurtigt til vejrs – eller dratte hastigt.

Siden italienske Mario Draghi i 2011 blev udnævnt til centralbankchef i ECB, har investorer, økonomer og journalister lyttet intenst, når han har holdt pressemøder og talt ved konferencer. Og flere gange har hans taler skabt store udsving på de europæiske aktie- og valutamarkeder.

Det skete senest, da Draghi 25. juli præsenterede resultaterne af det seneste styrelsesmøde i ECB. Forud for Draghis pressemøde havde ECB udsendt en kort meddelelse, hvor man blandt andet kunne læse, at centralbanken nu overvejede at sætte renten yderligere ned og måske sætte gang i et nyt opkøbsprogram.

Det blev umiddelbart godt modtaget i de europæiske aktiemarkeder, men i takt med at pressemødet skred frem, foretog aktierne en mærkværdig kovending. Måske fordi Draghi på en lidt opgivende måde kom til at give udtryk for, at effekterne af nye pengepolitiske tiltag vil være mindre end tidligere.

Mistede begge forældre tidligt

Da Mario Draghi blev født i Rom i 1947, var der næppe nogen, der havde forudset, at han en dag ville ende som en af de få mennesker i verden, der ved at træde op på en talerstol kan få aktie- og valutakurser til at svinge kraftigt.

Draghi var bare 15 år, da begge hans forældre døde med få måneders mellemrum. Men selv om Draghi stod tilbage med ansvaret for sine to yngre søskende, formåede han at samle sig om sine studier og blev i 1970 færdiguddannet i økonomi fra Sapienza-universitetet i Rom.

Den uddannelse blev fulgt op af en ph.d. i økonomi fra Massachuttes Institute of Technology (MIT) i USA, hvorefter Draghi vendte hjem til Italien for at indlede en karriere i den akademiske verden. Fra 1975 og frem var han professor i økonomi og pengepolitik ved universiterne i Trento, Padua ,Venedig og Firenze.

Den akademiske karriere blev dog lagt på hylden i 1991, da Draghi blev udnævnt til generaldirektør i det italienske finansministerium. Her spillede Mario Draghi en nøglerolle i at forberede Italien til at blive en del af eurosamarbejdet. Det var også på det tidspunkt, at Draghi begyndte at blive kendt som »Super Mario«.

Afstikker til Goldman Sachs

Efter ti år i det italienske finasministerium fulgte en kort - men formentlig lukrativ - afstikker til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, inden Mario Draghi i 2006 blev udnævnt til direktør i Banca d'Italia – Italiens centralbank.

Det var fra denne platform, at Draghi blev kørt i stilling til posten som leder af ECB. På vej til formandsstolen i ECB, der har hovedkvarter i Frankfurt, endte den tidligere professor i økonomi og pengepolitik med at opnå støtte fra Tysklands forbundskansler, Angela Merkel. Det skete på trods af, at mange tyskere havde svært ved at se en italiener som leder af ECB på et tidspunkt, hvor flere sydeuropæiske lande havde så store økonomiske kvaler, at mange frygtede, at eurosamarbejdet kunne bryde helt sammen.

»Kan Super Mario redde euroen?,« lød overskriften således i det engelske avis The Telegraph, efter at Draghi i juni 2011 officielt blev annonceret som ECBs næste formand.

Her otte år senere kører eurosamarbejdet endnu ikke helt gnidningsfrit, men snakken om et muligt kollaps er forstummet. Og mange mener, at en stor del af æren kan tilskrives Mario Draghi, der har i sin tid som ECB-formand har taget nye værktøjer i brug i kampen for at holde sammen på euroens 19 medlemslande og samtidig forsøge at nå centralbankens inflationsmålsætning og holde gang i den europæiske økonomi.

Selv om ECB under Mario Draghis ledelse igangsatte milliardstore opkøbsprogrammer og for første gang indførte negative renter i euroområdet, fremhæver mange en tale på en konference i London i 2012 som det afgørende øjeblik, hvor den tidligere økonomiprofessor trådte i karakter og lykkedes med at overbevise markedet om, at ECB kunne føre euroen sikkert gennem krisen. På konferencen gjorde Draghi det med tre ord klart, at ECB ville gøre alt for sikre eurosamarbejdet.

»Whatever it takessagde Mario Draghi, der ved udgangen af oktober overdrager formandsposten i ECB til franske Christine Lagarde.