Styrtdyk i antallet af nye job – og værst ser det ud i hovedstaden

Det er uhyre svært at være jobsøgende under coronakrisen. Antallet af nye job rasler ned, men det er vidt forskelligt, hvordan de forskellige brancher bliver ramt.

Det bliver sværere at finde job under coronakrisen. Nedlukningen får nemlig antallet af nye job til at rasle ned. Det ser dog ikke helt så slemt ud som i foråret. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Anden runde af nedlukningen af den danske økonomi er bestemt ikke tidspunktet til at søge nyt job. Antallet af jobopslag rasler ned. Mere præcist dykkede antallet af jobopslag med 17,5 procent fra december til januar. Og sammenlignet med januar 2020 var der otte procent færre job at søge.

Både geografisk og branchemæssigt er det dog meget forskelligt, hvor slemt det er. Det viser nye tal fra Danske Bank.

Ligesom i foråret slår nedlukningen helt naturligt hårdt på det danske arbejdsmarked.

»Der er ingen tvivl om, at den aktuelle nedlukning går hårdt ud over de jobsøgendes muligheder, omend der fortsat er langt flere job at søge end under den første nedlukning,« hedder det i analysen.

»Jobopslagene viser, at vi igen har fået en opbremsning på arbejdsmarkedet, og der er da også tegn på, at arbejdsløsheden igen er begyndt at stige. Den gode nyhed er, at effekten er langt mindre end i foråret,« hedder det videre i analysen.

Krisen rammer suverænt hårdest blandt hoteller og restauranter, hvor der i januar var hele 61 procent færre job at søge. Detailhandlen begynder også at mærke krisen. Fra december til januar skete der et dyk i antallet af jobopslag på 15 procent. Byggeriet er den sidste branche, hvor der også er noget færre job at søge, men i analysen bliver det bemærket, at det er meget normalt i årets første måned.

Hoteller og restauranter er der mange af i og omkring København, og rent geografisk er det derfor også i hovedstaden, at det ser værst ud. Region Hovedstaden er den eneste region, hvor der er færre nye stillinger at søge end normalt.

På samme måde rammer krisen også meget skævt, når det gælder virksomhedernes størrelse. De små virksomheder har i dag slået otte procent færre stillinger op, mens de store virksomheder har slået seks procent flere stillinger op.

Ledigheden er i øjeblikket på næsten 4,5 procent. Da krisen var værst i foråret, kom den helt op på 5,5 procent. Dengang var der samtidig tale om en stigning i ledigheden på to procentpoint på meget kort tid.