Stort fald i Singapore efter corona varsler dårligt nyt for resten af verden

Singapore fik et coronahak i den økonomiske tud i andet kvartal, hvor både den indenlandske økonomi og den eksportorienterede industri blev ramt. Faldet var noget større, end hvad vi forventer her i Skandinavien. Singapore er en global vejrhane, og væksten her sladrer derfor om, hvordan det ser ud med verdenshandlen og rejseaktiviteten.

Singapore er blevet hårdt ramt af coronakrisen, og det vil tage lang tid for det globale handels- og finanscentrum at komme til hægterne igen. Men Singapore er en af den globale økonomis store vindere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Roslan Rahman/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når det går godt i verden, går det godt i Singapore. Når det går skidt i verden, er Singapore først blandt de økonomiske ofre. Det skyldes, at Singapore er et af verdens mest globaliserede lande, hvor både industri og servicesektor er helt afhængige af omverdenen.

Coronakrisen har derfor ramt hårdt. Singapore er første land med et skøn over væksten i andet kvartal, hvor coronanedlukningerne var på deres foreløbigt højeste niveau verden over. Det har sat dybe spor i aktiviteten.

Det officielle skøn viser, at aktiviteten faldt med tolv procent i andet kvartal. Det kommer efter et marginalt fald i første kvartal. Tallet er voldsomt og større, end hvad Sverige forventer at blive ramt af, men betydeligt mindre end i de sydeuropæiske lande, Storbritannien og USA.

Størst var faldet i byggeriet, hvor aktiviteten faldt med en femtedel. Det skyldes, at de fleste nye smitteudbrud fandt sted blandt migrantarbejdere i byggeriet. De bor typisk tæt og småt og smittede derfor hinanden i stor stil, mens det omkringliggende samfund i begyndelsen succesfuldt havde fået kontrol med coronavirussen.

Singapore var et af de første lande, der blev ramt uden for Kina gennem tilrejsende smittede, blandt andet på grund af en større konference i januar. Singapore har et pandemiberedskab, der blev oprettet efter sars i 2002-2003, og derfor var myndighederne hurtigt i gang med at opspore, teste og isolere smittede. Man kunne følge status på en officiel hjemmeside – og det var en stor succes, der kun betød et mindre indgreb i folks almindelige liv. Det meste udeliv forblev åbent i hele den indledende fase med mindre restriktioner.

Anderledes var den anden bølge af smitteudbrud, der dels skyldtes rejsende, dels migrantarbejdere. Singapore aktiverede sit beredskab i slutningen af marts og lukkede dele af økonomien ned. Desuden blev grænsen lukket, mens migrantarbejdere blev isoleret. Mange ansatte i serviceindustrien bor i Malaysia og krydser grænsen hver dag. De blev også ramt af restriktionerne. Først i begyndelsen af juni er man begyndt med en genåbning i tre faser. Den er nu ved at blive ført ud i livet.

Singapore er langsigtet global vinder

Genåbningen vil betyde en stigende indenlandsk aktivitet, men fraværet af turister vil have en massiv indvirkning på store dele af samfundsøkonomien i længere tid. Samtidig må industrien afvente en vending i den globale økonomi.

Fremstillingsvirksomheder udgør over 20 procent af Singapores økonomi, hvilket er usædvanlig højt for et rigt og højtudviklet land, hvor tjenesteydelser typisk udgør det meste af aktiviteten. Faldet i industrien er blevet holdt nede af en stor – og stigende – lægemiddelproduktion. Den samlede industriproduktion lå i andet kvartal 2,5 procent højere end samme kvartal året før.

Der er tegn på, at de globale forhold er i bedring. Dels fra en forbedring i virksomhedernes sindsstemning i de fleste lande, dels fra faktiske tal. De seneste handelstal fra Kina viste en stigning i både import og eksport i juni. Det er sådan set godt nyt for os alle – også Singapore.

Singapore får desuden hjælp fra en lidt trist hånd. Den nye sikkerhedslov i Hongkong betyder, at den tidligere britiske kronkoloni er færdig som globalt finansielt centrum, da bystaten nu kan betragtes som en by i selve Kina. Det er især kritisk i forhold til databeskyttelse, som er en livsnerve i den globale finansielle industri. Det vil komme Singapore til gavn som den vigtigste ikkekinesiske by uden for Japan.

Singapore har desuden netop indgået en større frihandels- og investeringsaftale med EU, hvilket vil give et løft til samhandel og investeringer de to områder imellem. Det er også med til at styrke Singapores position. Det skader ikke, at bystaten rangerer øverst i alle undersøgelser om konkurrenceevne, digital parathed og ukompliceret adgang til at drive forretning.

Fundamentet under Singapores succes er, at landet er blevet styret efter en teknokratisk model og har været fri for korruption med et meget veludbygget socialt sikkerhedsnet for indbyggerne, blandt andet et velfungerende sundhedsvæsen, plejesektor, offentlig transport og offentlige lejeboliger. Migrantarbejdere bærer en stor del af byrden – og det er så som så med pressefrihed og demokratisk pluralisme.

Ved det netop overståede valg i parlamentet måtte det regerende parti, People's Action Party, indkassere et nederlag med »kun« 61 procent af stemmerne og 83 af de 93 pladser i parlamentet. Det er det dårligste resultat siden uafhængigheden i 1965. Regeringen har allerede lovet at sprøjte, hvad der svarer til 20 procent af BNP ind i økonomien i hjælpe- og stimulanspakker, mens centralbanken har lempet pengepolitikken.

Ulrik Harald Bie er Berlingskes økonomiske redaktør