Stort dyk i beskæftigelsen: »Det skærer i øjnene at læse de her beskæftigelsestal«

Antallet af lønmodtagere faldt med 73.000 personer i april, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dermed er beskæftigelsen faldet med næsten 100.000 personer på to måneder.

Beskæftigelsen steg med 1.600 personer i oktober, hvilket er glædeligt nyt. Der er dog mørke skyer forude. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen faldt med 73.000 personer i april.

Det er et historisk fald og kommer, efter at beskæftigelsen også faldt kraftigt i marts. Samlet er beskæftigelsen for lønmodtagere faldet med 93.000 personer, siden coronakrisen ramte Danmark i marts.

»Det skærer i øjnene at læse de her beskæftigelsestal,« skriver Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar til de nye tal.

»Omvendt må jeg erkende, at vi desværre ikke kan tillade os at være dybt overraskede. Coronakrisen har ramt med en fart og styrke, vi ikke tidligere har oplevet, hvor den har fejet benene væk under økonomien og titusindvis af danske job,« tilføjer Jeppe Juul Borre

De nye tal skærer også i øjnene på Erik Bjørsted, der er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

»Coronakrisen har udløst nogle jobtab, der næsten ikke er til fatte, og har skubbet dansk økonomi ned i et dybt sort hul,« skriver Erik Bjørsted i en kommentar.

»Heldigvis er vi begyndt at kravle op mod lyset igen. Der bliver slået flere nye ledige job op, og det private forbrug har også rettet sig. Der er dog ingen tvivl om, at vejen op af hullet bliver vanskelig – ikke mindst på grund af usikkerheden i den internationale økonomi,« tilføjer han.

Risiko for ny bølge af arbejdsløse

Den store tilbagegang i beskæftigelsen ville formentlig have været langt større, hvis det ikke havde været for de mange hjælpepakker, som regeringen og Folketinget har lanceret de seneste måneder.

Alene den ordning, der giver virksomhederne mulighed for at sende medarbejdere hjem på lønkompensation, kan have reddet 81.000 danskere fra en fyreseddel, lyder vurderingen i en omfattende undersøgelse foretaget af blandt andre forskere fra Københavns Universitet og CBS.

Den nuværende ordning står dog til at udløbe 29. august. Herefter skal virksomheder i højere grad stå på egne ben, og det kan føre til en kraftig stigning i både antallet af ledige og konkurser.

»Der kan komme en ny bølge af arbejdsløse, når lønkompensationsordningen udløber. Derfor bliver der behov for yderligere tiltag, der kan skabe vækst og beskæftigelse i Danmark. Dansk økonomi er ikke i nærheden af en overophedning, og risikoen for at gøre for lidt er større end risikoen for at gøre for meget,« skriver Erik Bjørsted.

Samme vurdering har Jeppe Juul Borre. Han fremhæver dog, at det kraftige fald i beskæftigelsen sker fra et højt niveau.

»Vi skal dog glæde os over, at beskæftigelsen var tårnhøj op mod krisen, hvor den i februar slog rekord med mere end 2,8 mio. personer, og økonomien var i en sund forfatning. Og netop coronakrisens karakter og det stejle dyk i beskæftigelsen bidrager til den forsigtige optimisme, hvor vi allerede i indeværende år ser beskæftigelsesstigninger igen. Med genåbning på menuen er der udsigt til, at en del af de tabte job bliver genskabt over den kommende tid,« skriver Jeppe Juul Borre.