Største forsvar af kronen siden 2015: »Nationalbanken balancerer på en knivsæg«

En dansk rentesænkning er en mulighed, men det skal være »absolut nødvendigt«. På trods af historisk højt pres på kronen mener banker ikke, at en ny rentenedsættelse ligger lige for.

Danmarks Nationalbank måtte i december bruge 47 milliarder kroner på at presse kronekursen ned. Under normale omstændigheder vil en rentesænkning være næste skridt. »Men tingene er ikke normale«, lyder det fra Danske Banks cheføkonom. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Store prisstigninger har de seneste måneder sendt inflationen i vejret i Danmark, og det vil normalt presse renten i vejret. Men den effekt er op til årsskiftet blevet udlignet af udenlandske investorers appetit på danske kroner, der pressede kronekursen op.

I december brugte Danmarks Nationalbank således 47 milliarder kroner på at presse kronekursen ned. Det er det største styrkelsesforsvar af kronen på en enkelt måned siden 2015.

Under normale omstændigheder vil en rentesænkning være næste skridt. Alligevel fastholder flere banker deres prognose om, at der ikke kommer en ny rentenedsættelse de kommende måneder.

»Helt grundlæggende er systemet sådan, at vi har en fastkurspolitik, hvor kronen skal ligge i et fast spænd over for euroen. Når der er en tendens til, at kronen bliver styrket, vil Nationalbanken sælge kroner. Normalt gør den det i et vist omfang, og så vil den i sidste ende sætte renten ned,« siger Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, og tilføjer:

»Men tingene er ikke normale.«

Ifølge cheføkonomen skyldes det to forhold: Renten er i forvejen lav, og det, vi så i december, var noget midlertidigt.

Det er Nykredits cheføkonom Palle Sørensen enig i:

»Den største del af presset i december var af midlertidig karakter. De korte danske renter var presset op på grund af de såkaldte årsskifteeffekter. Det gjorde det særligt attraktivt at købe kroner mod euro,« mener han.

Nu er nytår passeret, de korte danske renter er kommet ned igen, og kronekursen er svækket lidt her i starten af det nye år. Palle Sørensen har derfor svært ved at se, hvorfor Nationalbanken skulle sænke renten på den helt korte bane.

Begge økonomer understreger dog, at det er en mulighed, at det sker.

»Der skal ikke være nogen tvivl om, at Nationalbanken balancerer på en knivsæg i øjeblikket. Det voldsomt høje interventionsniveau i december er uden tvivl et gult kort. Der skal således ikke meget fornyet pres på kronen, før Nationalbanken griber til rentevåbnet,« siger Palle Sørensen.

Hvis renten skal være meget lavere, skal det være »absolut nødvendigt«, lyder det fra Las Olsen:

»Det mener vi ikke, at det er.«