Staten får svært ved at droppe Danske Bank

Eksperter forudser problemer for staten og kommunerne, der vil skifte bank, selv hvis Danske Bank dømmes. Ny kinesisk silkevej kaster danske ordrer af sig, i USA er der rå kamp om pladsen på legetøjsmarkedet efter Toys'R'Us' kollaps, Lidl vil bygge lejligheder for at få flere butikker, og Spotify er blevet ti år. Det er blandt mandagens øvrige nyheder.

Staten og mange kommuner overvejer at skifte bank, hvis Danske Bank bliver dømt i hvidvasksagen, men det kan blive svært, mener eksperter. Arkivfoto: Leif Blom, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Leif Blom/TT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til et hurtigt overblik over nyheder fra ind- og udland.

1
Eksperter: Svært for staten at droppe Danske Bank

Selv hvis Danske Bank ender med at blive dømt og få et milliardsmæld i den store hvidvasksag fra Estland, kan det blive svært for staten og mange kommuner at droppe den som bankforbindelse. Det vurderer udbudseksperter over for dagbladet Børsen (kræver abonnement). Innovationsminister Sophie Løhde (V) har ellers bebudet, at det kan blive en konsekvens. Imidlertid viser den nylige bestikkelsessag, hvor IT-selskabet Atea blev dømt, at statens advokat, Kammeradvokaten, efterfølgende vurderede, at Atea havde truffet »tilstrækkelige foranstaltninger til, at virksomheden kan anses for selfcleaned«. Statens aftale med Danske Bank indbefatter 65 mio. udbetalinger for 90-100 mia. kroner om året og udløber 1. april 2019.

2
Ny kinesisk silkevej giver danske ordrer

Danske virksomheder ser ud til at kunne være med til spinde guld på Kinas nye silkevej, som er verdens største infrastrukturprojekt. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Termostatproducenten Danfoss og ingeniørfirmaet Cowi er blandt de virksomheder, som har fået ordrer ud af Silkevejsprojektet, hvorigennem Kina vil sikre sig gode handelsruter til Europa og Afrika med bedre havne, veje og jernbaner – et projekt til sammenlagt over 1.000 mia. dollar. Ud over de direkte ordrer smitter den store byggeaktivitet af på bl.a. cementkoncernen FLSmidth.

3
Kamp om legetøjskunderne efter Toys'R'Us-kollaps

Der bliver rustet voldsomt op på legetøjsmarkedet i USA forud for både Halloween, Black Friday og julen. Legetøjskæden Toys'R'Us' kollaps for nylig har levnet god plads på milliardmarkedet – helt bogstaveligt, skriver den amerikanske finansavis Wall Street Journal. De store detailhandelskæder Walmart og Target er sammen med andre kæder i gang med at skaffe gulvplads i hundredvis af deres butikker, og selv internetgiganten Amazon planlægger at sende legetøjskataloger ud for at få flere kunder i forretningen.

4
Lidl bygger lejligheder for at få flere butikker

Den tyske detailhandelskæde Lidl er klar til at bygge lejligheder oven på sine forretninger for at udvide butiksnettet, særligt i de danske storbyer. Også konkurrenten Aldi, der også er fra Tyskland, investerer i lejligheder for at få byggetilladelser, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Lidl har lige nu 115 butikker i Danmark og ønsker at fordoble antallet, især i de store byer. »I både Storbritannien og Tyskland går Lidl ind i projekter, hvor koncernen bygger lejlighedskomplekser og andre byggerier, der samtidig skaber plads til, at vi kan åbne butik. Den strategi overvejer vi også her i landet,« siger Dirk Fust, administrerende direktør for Lidl Danmark, til avisen.

5
Spotify er blevet ti år

Den svenske musikstreamingtjeneste Spotify rundede søndag de ti år, skriver den svenske finansavis Dagens Industri. 7. oktober 2008 lancerede Martin Lorentzon og Daniel Ek deres ide om, at man kunne høre musik over sin internetforbindelse i stedet for at skulle købe og hente musikfiler hjem fra nettet. I dag er Spotify verdens største på sit felt med 83 betalende millioner abonnenter ved udgangen af juni og omkring 180 mio. i alt. Til sammenligning havde nærmeste konkurrent, Apple Music, ved udgangen af april 40 mio. betalende brugere.

Hold øje med dette mandag

Tre ting, som man mandag skal holdes øje med, ifølge seniorstrateg Andreas Østerheden fra Nordea:

  • Har man som investor holdt en velfortjent weekend, vil man her til morgen stille skarpt på weekendens valg i Brasilien, hvor den højreorienterede populistiske kandidat Jair Bolsonaro kom ud med en stor sejr i første runde af præsidentvalget. Trods den stærke sejr skal vi hen i slutningen af oktober måned have en anden runde af præsidentvalget, hvor Bolsonaro skal kæmpe mod Fernando Haddad fra det venstreorienterede arbejderparti. Bolsonaro ses som det bedste af flere onder af investorerne bl.a. p.g.a. sin økonomiske rådgiver Paulo Guedes. Derudover har vi her til morgen fået til for erhvervstilliden (Caixin) i den kinesiske servicesektor, som viste en pæn fremgang til 53,1 fra 51,5. Det er interessant i lyset af den kinesiske vækstnedgang og handelskonflikten med USA, hvor yderligere pengepolitiske lempelser i weekenden blev annonceret fra kinesernes side for at stimulere økonomien.
  • Vi får industriproduktionstal fra Tyskland her til morgen. Sidste måned stod den på rimelige fald, men denne gang ventes en stigning, ligesom det blev indikeret af fredagens stærkere end ventet industriordrer. Den tyske industriproduktion er værd at holde øje med på grund af dels Tysklands størrelse i Europa, dels fordi industriproduktionstallene giver en god indikation af indtjeningen i fremstillingsvirksomhederne.
  • Der kommer også en temperaturmåling på tilliden til den fremtidige vækst i euroområdet, når investortilliden fra Sentix kommer for oktober. Her bliver omkring 2800 investorer og analytikere spurgt til deres syn på de økonomiske udsigter i euroområdet det kommende halve år. Det giver sammen med andre ledende indikatorer for Eurozonen et billede af de fremadrettede vækstudsigter.