Skatteministeriet får kritik af Statsrevisorerne: I har undervurderet opgaven

Statsrevisorerne kritiserer Skatteministeriet for ikke have orienteret Folketinget om, at det går langsommere end ventet med at få det nye inddrivelsessystem op at køre. DFs skatteordfører, Dennis Flydtkjær, har bedt skatteministeren om en skriftlig redegørelse.

Tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) overdrog i juni Skatterministeriet til den nye skatteminister Morten Bødskov (S). Med overdragelsen fulgte hovedpinen med at få inddrevet en samlet gæld til det offentlige på 118 mia. kr. En gæld, som er vokset eksplosivt, siden 2005. Blandt andet på grund af det kuldsejlede inddrivelsessystem, EFI. Nu viser det nye inddrivelsessystem, PSRM, sig at være voldsomt forsinket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Skatteministeriet får drøje hug af Statsrevisorerne: Ministeriets planer for det nye inddrivelsessystem har været for optimistiske, og ministeriet har undervurderet omfanget af opgaven med at udvikle det nye inddrivelsessystem.

Statsrevisorernes kritik kommer efter, at de har læst Rigsrevisionens nylige beretning om det nye inddrivelsessystem, PSRM, der skal inddrive danskernes 118 millarder kroner store gæld til det offentlige.

Rigsrevisionen konstaterede for en uge siden, at Skatteministeriet ikke har levet op til sin opgave med at etablere en effektiv inddrivelse, at tidsfrist på tidsfrist er blevet overskredet, og at det er usikkert, hvornår alle offentlige fordringshavere vil være tilsluttet det nye inddrivelsessystem.

Ifølge Statsrevisorerne er det »meget utilfredsstillende«, at Skatteministeriet ikke har orienteret Folketinget om den utilstrækkelige fremdrift i projektet med det nye inddrivelsessystem.

»Skatteministeren har således gentagne gange fastholdt forventninger og planer over for Folketinget,« skriver Statsrevisorerne, hvis kritik er i midten af kritik-skalaen.

Lauritzens garanti

Tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) garanterede i februar på baggrund af oplysninger fra Skatteministeriet, at alt ny gæld til det offentlige – cirka 20 milliarder kroner om året – i løbet af 2019 ville kunne inddrives i det nye system, PSRM.

Men det er ifølge Rigsrevisionen »helt usikkert«, hvornår de mange gældsposter for milliarder af kroner kan blive koblet på systemet, så pengene kan inddrives.

I rapporten slår Rigsrevisionen fast, at Skatteministeriet end ikke kan garantere, at systemet næste år vil kunne inddrive al ny gæld.

»Konsekvensen af den manglende fremdrift er, at der er risiko for, at tilslutningen fortsætter langt ind i 2020, og at ministeriet dermed først vil kunne inddrive gæld for alle fordringshavere med PSRM i slutningen af 2020 eller senere.«

Folketingets skatteudvalg behandlede Rigsrevisionens beretning på et møde torsdag, men har valgt at tage den til efterretning.

»Vi er rigtig trætte af, at det forholder sig sådan, og at man har brug så mange år på at få skattevæsenet til ikke at fungere, men der er tilsyneladende en tro på, at det kommer til at fungere, så vi har valgt at tage det til efterretning,« siger udvalgsformand Malte Larsen (S).

Redegørelse fra Bødskov

DFs skatteordfører, Dennis Flydtkjær, der også er medlem af skatteudvalget, lader det imidlertid ikke være ved det.

»Jeg har bedt skatteminister Morten Bødskov redegøre for, hvad der har ændret sig siden, Karsten Lauritsen i Berlingske i februar sagde, at inddrivelsessystemet stort set er færdigt. Der er jo helt vild forskel på det, vi hørte dengang, og det, vi hører nu,« siger Dennis Flydtkjær og fortsætter.

»Jeg synes, det er utrolig ærgerligt, at vi ikke har kunnet regne med det, vi har fået at vide. Det er ødelæggende for danskerne skattemoral, at der nu går der yderligere nogle år, inden at skyldnerne kommer til at betale, mens andre betaler enhver sit. Jeg tror, de fleste danskere godt kan leve med at betale en høj skat, hvis man kan se, at det går til det rigtige, og at vi alle løfter i flok. Men det indtryk får man jo ikke, når gælden er på 118 mia. kr., og der går endnu nogle år, inden man kan få inddrivelsessystemet til at virke,« siger Dennis Flydtkjær.

Karsten Lauritzens afløser, Morten Bødskov (S), sagde for tre uger siden til Berlingske, at det var urealistisk at få inddrivelsen fuldt indfaset i år. Til det sagde Lauritzen:

»Da jeg forlod Skatteministeriet i juni måned, var det den melding, jeg fik.«

Efter Rigsrevisionens kritiske beretning i sidste uge, sagde Morten Bødskov, at han nu vil have lagt en samlet og realistisk plan for, hvordan gældsinddrivelsen kommer tilbage på sporet. En plan, der ifølge Bødskov kommer til at strække sig mange år frem og adressere både ny gæld, tilkobling af kreditorer og fortsat oprydning efter EFI.

EFI var et andet statsligtt inddrivelsessystem, som blev skrottet i 2015.