Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Høj inflation og krigen i Ukraine er en cocktail, der har givet anledning til en række hårde spådomme om den danske økonomi. Et markant dyk i væksten, et fald i beskæftigelsen og en stigende ledighed har forudsigelserne lydt på.
Foreløbig har man dog ikke kunnet aflæse dette i væksten eller beskæftigelsen, men nu begynder ledigheden at blive ramt. Fredag kom Danmarks Statistik med indikator for ledigheden for februar, og den viste en stigning på 1.000 personer.
Det er fjerde måned i træk, at ledigheden stiger, og ledigheden er dermed kommet op på 82.400 personer, hvilket svarer til 2,8 procent af arbejdsstyrken, og der er stadig meget lavt. I februar 2020 – lige før vi blev ramt af nedlukning – var ledigheden på 3,6 procent af arbejdsstyrken.
»Stigningen i arbejdsløsheden tog til, men det lader endnu til, at arbejdsmarkedet balancerer mellem opgang og nedtur. Foreløbig har vi ikke set faldende beskæftigelse trods et stigende antal fyringsvarsler,« siger cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Sofie Holme Andersen.
Dansk Industri, DI, vurderer, at dampen er gået af arbejdsmarkedet, mens cheføkonom i Dansk Metal Erik Bjørsted er fortrøstningsfuld.
»Der er fortsat markant flere jobannoncer end før pandemien. Jobmarkedet er stadigvæk relativt lunt, og derfor er der også gode muligheder for, at arbejdsløse hurtigt kan komme ud af arbejdsløshedskøen,« siger Erik Bjørsted:
»Lige nu forventer de fleste prognoser, at arbejdsløsheden ikke kommer meget over 100.000 personer. Det er et relativt lavt antal arbejdsløse, som nogenlunde svarer til niveauet før pandemien, hvor det gik godt med økonomien.«
Steget mest i Jylland
Blandt dem, som er fortrøstningsfulde, er også landets største fagforening, 3F. Ledigheden blandt medlemmerne af 3F er en god indikator for, hvordan det går på arbejdsmarkedet, fordi de typisk arbejder i brancher, som ofte er de første, der bliver ramt af op- og nedture i økonomien.
Arbejdsmarkedsøkonom i 3F Jesper Grunnet-Lauridsen fremhæver, at der fortsat kun er en tale om en mindre stigning i fagforeningens ledighed.
»Vi har endnu ikke set den store nedtur på arbejdsmarkedet. Det er især indenfor byggeriet, at vi har set et stigende antal ledige medlemmer, mens ledigheden inden for servicefagene ikke har rykket meget på sig,« siger Jesper Grunnet-Lauridsen:
»Meldingen for vores afdelinger er, at der fortsat er godt gang i byggeriet I København. Samtidig er der her mange job i servicefagene, og der er kommet gang i turismen, lufthavnen og hotellerne.«
Jesper Grunnet-Lauridsen fremhæver, at udviklingen i ledigheden blandt medlemmer af 3F flugter med udviklingen i den generelle ledighed, som over de seneste måneder er steget mest i Jylland:
»På den måde ligner udviklingen mere det, vi så under Finanskrisen end under Coronakrisen. København bliver i mindre grad ramt, end regionerne i Jylland og Syddanmark gør. Dette skal formentlig ses i lyset af, at de konjunkturfølsomme erhverv i højere grad er placeret ude i landet.«