Selskabsskat giver pengeregn i statskassen. Nu sætter corona en stopper for festen

Virksomhedernes betaling af selskabsskat gav rekordhøj indtægt til statskassen i 2019. Men festen varer ikke ved. Coronakrisen stikker en kæp i hjulet, siger direktør i Skattestyrelsen. Det sætter en tyk streg under behovet for at få gang i samfundsøkonomien igen, lyder det fra DI.

Virksomhederne måtte i 2019 aflevere rekordhøje 72,4 milliarder kroner i selskabsskat. I 2020 og 2021 kommer coronakrisen til at barbere noget af statens indtægter fra selskabsskatten. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statens indtægter fra selskabsskat vokser år for år og har nu sat ny rekord med et provenu på 72,4 milliarder kroner i 2019.

Det viser nye tal fra Skattestyrelsen.

»Den rekordhøje skattebetaling i 2019, foretaget af over 87.000 selskaber, skal ses i lyset af både en stigning i antallet, der betaler selskabsskat, og større gennemsnitlige skattebetalinger,« siger Kenneth Joensen, selskabskattedirektør i Skattestyrelsen.

Siden 2012 er statens indtægter fra selskabsskat øget med 23 milliarder kroner, svarende til en stigning på næsten 50 procent. Væksten skal ses i lyset af, at selskabsskatteprocenten i samme periode er faldet fra 24,5 procent i 2014 til 22 procent i 2019.

Alligevel udgør selskabsskatten en stadig større del af samtlige skatter og afgifter, påpeger skatteøkonom Bo Sandberg, Dansk Industri (DI).

»Selskabsskatten har fået stadig større betydning som skattehåndtag i Danmark. Fra at udgøre 4,9 procent af samtlige skatter og afgifter i 2010, udgør selskabsskatten nu 6,6 procent i 2019,« siger Bo Sandberg.

Over halvdelen af statens indtægter fra selskabsskat kommer fra virksomheder i Region Hovedstaden, som måtte af med mere end 38 milliarder kroner til statskassen.

Dykker man ned i, hvilke sektorer der bidrager med størst provenu, er det særligt fremstillingsvirksomheder, der springer i øjnene med en samlet skattebetaling på 21 milliarder kroner, svarende til næsten 30 procent af det samlede provenu.

Corona spænder ben

Det høje skatteprovenu, som selskaberne leverede i 2019, bliver dog næppe matchet eller overgået i hverken 2020 eller i 2021.

»På grund af de økonomiske konsekvenser af covid-19 forventer vi, at indtægterne fra selskabsskatten falder i både 2020 og 2021. Baseret på virksomhedernes acontoindbetalinger skønner vi, at selskabsskatteprovenuet i 2020 vil være markant lavere end i 2019,« lyder det fra Kenneth Joensen fra Skattestyrelsen.

Finansministeriet estimerede i december, at provenuet fra selskabsskatten i 2020 lander på 54 milliarder kroner, og at det i 2021 vil udgøre knap 58 milliarder kroner.

Ifølge skatteøkonom i DI, Bo Sandberg, sætter det en tyk streg under behovet for at få gang i samfundsøkonomien igen.

»Selskabsskatten er en af de mest konjunkturfølsomme skatter overhovedet. Og for at betale selskabsskat kræver det først og fremmest et overskud i virksomheden. I 2020 giver coronakrisen et midlertidigt dyk i selskabsskatteprovenuet, fordi mange virksomheder er hårdt ramt på overskuddet,« lyder det fra Bo Sandberg.

»Det fortæller den evigtgyldige historie om, at den bedste måde at få selskabsskattekroner i kassen på, er at sørge for gang i hjulene i samfundsøkonomien og gode rammebetingelser for erhvervslivet. Danmark er sluppet forholdsvis nådigt gennem coronakrisen, men det kommer til at koste nogle milliarder på selskabsskatteprovenuet, lige som det også har kostet på moms og andre skatteindtægter,« tilføjer han.

Selskabsskatten udgør kun en meget lille del af det samlede provenu fra skatter, afgifter og moms. Skat kradser hvert år mere end 1.000 milliarder kroner ind til statskassen.