Se tallene: Europæernes bankbøger svulmer under coronakrisen

Økonomer bekymrer sig over, at coronakrisen får europæerne til at holde igen med forbruget og i stedet spare op på deres bankkonti. Den største europæiske økonomi, Tyskland, stikker ud på sin egen særlige måde.

Europæerne holder på deres euro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Antonio Bronic/Reuters/Ritzau Scanpix

Europæernes opsparinger er svulmet i løbet af coronakrisen.

I fire ud af fem af Europas største økonomier er opsparingerne blevet væsentligt større i år sammenlignet med marts i en række tidligere år.

Det viser data fra ECB, Den Europæiske Centralbank, og britiske Bank of England, skriver Financial Times.

Det bekymrer økonomer, der frygter, at forbrugerne dermed ikke hjælper den trængte europæiske økonomi under coronakrisen på fode igen.

I Frankrig, hvor der har hersket restriktive krav om, at borgerne skulle holde sig inden døre under coronakrisen, har borgerne sat næsten 20 mia. euro, svarende til 150 mia. kroner, ind på deres opsparinger i marts.

I en årrække har det tal ellers ligget på det væsentligt lavere 3,8 mia. euro, svarende til 28,5 mia. kroner.

Andre tal fra Banque de France viser, at bankopsparingerne var svulmet til mere end 60 mia. euro, svarende til 450 mia. kroner, siden restriktionerne begyndte i landet.

Det samme billede ses i flere andre store europæiske økonomier.

Italienerne sparede op for 16,8 milliarder euro i marts i år, svarende til 126 mia. kroner, mens det tal i en årrække har ligget 3,4 mia. euro, svarende til 25,5 mia. kroner.

I Spanien lå tallet på 10,1 mia. euro i marts i år, svarende til 75 mia. kroner, mens det plejer at ligge på 2,3 mia. euro, svarende til 17,3 mia. kroner.

I Storbritannien steg de månedlige opsparinger på briternes bankbøger med rekordhøje 13,1 mia. pund, svarende til ca. 110 mia. kroner.

Tyskland stikker ud

I Tyskland ser billedet omvendt ud. Opsparingerne i tyske banker er faldet markant under coronakrisen, og det har sin egen forklaring.

Det er en tendens blandt tyske borgere til hellere at ville opbevare deres opsparing i kontanter under kriser, et billede man også så i landet under finanskrisen i 2008.

Mellem januar og marts kom der kontanter svarende til 39,7 mia. euro i cirkulation ifølge data fra den tyske centralbank, skriver Financial Times. Det svarer til 297,8 mia. kroner.

Hos det tyske forsikringsselskab Allianz forudser man, at de europæiske forbrugere vil have opsparet, hvad der svarer til 400 mia. euro i ekstra opsparing, svarende til 3.000 milliarder kroner, eller tre procent af hele EUs økonomi.

Allianz’ cheføkonom Ludovic Subran, vurderer, at forbrugsmønsteret kan ende med at sætte sig fast:

»Jo længere tid, vi er i dette slowmotion-modus, jo mere fast en del af folks adfærd vil disse forandringer blive,« siger han til Financial Times.