Se kortet: Her mener økonomerne, at S-udspillet vil ramme hårdest

Ifølge flere økonomer vil Socialdemokratiets forslag om at indføre en differentieret pensionsalder øge forskellen i den økonomiske vækst mellem land og by, fordi andelen af ældre vokser hurtigere i landkommunerne end i de store byer. Vi har lavet et kort, der viser, hvor der formentlig vil være flest ældre indbyggere om 20 år.

Socialdemokratiet vil give personer, der er nedslidte og har været på arbejdsmarkedet i mange år, for at gå tidligere på pension. Det kan øge uligheden mellem land og by, fordi andelen af ældre er større i landkommunerne, mener flere økonomer. Socialdemokratiet afviser kritikken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Socialdemokratiets nye udspil til en pensionsreform, der skal give nedslidte personer inden for visse faggrupper mulighed for at trække sig tidligere tilbage, vil øge forskellen i den økonomiske vækst mellem storbyerne og landkommunerne.

Det mener flere økonomer, som Berlingske har talt med. Ifølge dem risikerer landkommunerne at blive ramt hårdest, fordi andelen af ældre er større her end i store kommuner som København og Aarhus. Socialdemokratiet afviser kritikken.

Det er dog tydeligt, at andelen af ældre er markant større i landkommunerne, og at denne udvikling ser ud til at fortsætte. Berlingske har på baggrund af Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning beregnet i hvilke kommuner, der vil være flest ældre personer i 2039. Samlet viser beregningerne, at 29 pct. af den danske befolkning vil være over 60 år om 20 år. Det er en stigning på omkring fem procentpoint fra i dag, hvor 24 pct. af den danske befolkning er over 60 år.

På kortet herunder kan du se, hvor stor en andel af befolkningen i de enkelte kommuner, der vil være over 60 år i 2039.