Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

»Tak« til Mette Frederiksen for forskelsbehandling af os nedslidte

Ifølge Mette Frederiksen skal de, der har haft hårdt fysisk arbejde, have ret til pension efter f.eks. 40 år på arbejdsmarkedet. Hvad så med os, der har haft et blandet erhvervsmæssigt livsforløb? spørger Kåre Lauring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Ifølge Mette Frederiksen skal de, der har haft hårdt fysisk arbejde, have ret til pension efter f.eks. 40 år på arbejdsmarkedet. Rimeligt nok, men hvad med dem, skolelærere f.eks., der takket været de håbløse og meget belastende arbejdsforhold, som Mette Frederiksen og hendes kolleger på Christiansborg har skaffet dem, er psykisk nedslidt? Skal de ikke have samme ret til pension? Og, forstår man fra sundhedssektoren, sygehjælperen skal have retten til tidlig pension, men sygeplejersken får den næppe.

Hvad så med os, der har haft et blandet erhvervsmæssigt livsforløb? Jeg er selv historiker og pensioneret museumsinspektør fra det gamle Handels- og Søfartsmuseum på Kronborg, så jeg kan ifølge Mette Frederiksen pr. definition ikke blive fysisk nedslidt. Jeg blev dog, før, jeg blev akademiker, uddannet som reklamefotograf. Det krævede en læretid på tre år og ni måneder, så det var år, hvor der blev slæbt en del af tidens rimeligt tunge flash-anlæg.

Derefter var jeg fem år i Kastrup Lufthavn, hvor jeg lastede og lossede fly. Op til 40 ton om dagen var akkorden. Dengang i 70erne var knæbeskyttere og rullebånd til at køre godset ind i flyene noget man læste om i tekniske magasiner.

Så blev jeg akademiker og museumsinspektør, hvilket med de elendige økonomiske forhold, museerne har, medførte, at man på lige fod med de andre ansatte måtte slæbe tunge mahognimontrer med glas op og ned ad det gamle slots spindeltrapper. Her forstår jeg så på Mette Frederiksen, at den ufaglærte medarbejder, der havde fat i den anden ende af montren, kan blive nedslidt, mens jeg, der havde et eksamensbevis i baglommen, ikke kan blive det.

Resultatet af dette erhvervsforløb, der fortsatte indtil jeg i en alder af 65 gik på pension, har været, at jeg p.t. har været igennem tre knæoperationer. Jeg måtte opgive at dyrke sport, da jeg var omkring fyrre, jeg har fra samme alder gået med stok, og jeg er nødt til at gå sidelæns op og ned ad trapper ét ben ad gangen. Men jeg er ifølge Mette Frederiksen ikke nedslidt.

For jeg har, formentlig i en form for en hidtil ukendt og alternativ helingsproces, helbredt mig selv ved at tage en akademisk uddannelse. At det kan have denne bivirkning, anede jeg ikke, men det har Mette Frederiksen nu påvist. Jeg synes da også, at jeg, efter at have modtaget denne nyhed, har fået det væsentligt bedre.

Så tak, Mette, uden dig havde jeg næppe nogensinde opnået denne forbedring i mit helbred.

Kåre Lauring, Frederiksberg C