Røde partier om vismandsrapport: »Råderum er ikke hugget i granit«

Der skal for de røde partiers vedkommende ændres i de økonomiske reformer, selvom de økonomiske vismænd advarer om det modsatte. Men vismændenes konklusioner udstiller også uenighederne i rød blok, når det handler om den økonomiske politik – og hvor svære forhandlingerne kan ende med at blive.

Spændingerne mellem partierne i rød blok til regeringsforhandlingerne kan blive mere tydelige efter de økonomiske vismænds nyeste rapport. Her bliver der konkluderet, at man ikke bør pille ved de nuværende reformer, da de sikrer økonomisk velstand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom tidligere regeringers økonomiske reformer har bedret grundformen i den danske økonomi, giver det ikke anledning til et holdningsskifte blandt Socialdemokratiets røde støttepartier under de igangværende regeringsforhandlinger.

Det siger partierne, efter at de økonomiske vismænd er kommet med en klar advarsel om, at den kommende regering bør holde fast i en senere pensionsalder og ikke pille for meget ved de nuværende reformer. Ifølge Lisbeth Bech Poulsen, finansordfører for SF, er vismændenes udmelding om dansk økonomis generelle tilstand positiv, men partiet vil stadig fastholde fokus på velfærden.

»Vi mener i SF, at der er mange måder at skabe et økonomisk råderum på, da det ikke er hugget i granit. Vismændene kommer med nogle faglige argumenter og anbefalinger, og der må vi tage politisk stilling til, hvordan vi bedst sikrer vækst og velfærd,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Finansordfører for Det Radikale Venstre Martin Lidegaard er overordnet begejstret for vismændenes konklusioner, men der mangler stadig arbejdskraft i Danmark, mener han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Penge skal passe

Hos de Radikale er man positivt stemt over for vismændenes konklusioner. De harmonerer nemlig med det udgangspunkt, partiet går til regeringsforhandlingerne med.

»Der er ingen tvivl om, at de nuværende reformer har skabt et afgørende udgangspunkt for væksten i Danmark. Og der er heller ingen tvivl om, at det er i alles interesse at have en sund og stærk dansk økonomi,« siger finansordfører for Det Radikale Venstre Martin Lidegaard.

For Lisbeth Bech Poulsen er det essentielt, at de kommende reformer ikke går ud over velfærden, men at pengene selvfølgelig skal passe. Hvis det offentlige skal opleve større vækst, kræver det, at man genopretter velfærdssamfundet på afgørende områder, herunder inden for børnområdet og sundhedspleje. Men man skal passe på med at puste til ilden i forhold til forbruget, siger Lisbeth Bech Poulsen.

»Hvis der gennemføres noget, skal det finansieres, og det skal finansieres på en måde, der ikke bidrager til overophedning af økonomien. Men det er der mange måder at gøre på. På en måde er det altså klassisk keynesianisme; i gode tider skal man sikre, at forbruget i begge ender ikke bliver forøget,« siger hun.

Lisbeth Bech Poulsen, finansordfører for SF, ser ikke nogen grund til at ændre partiets fokus på mere velfærd på baggrund af vismændenes anbefalinger. Men pengene skal selvfølgelig passe, siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Skal der flere reformer?

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra finansordfører for Enhedslisten Rune Lund på grund af travlhed med regeringsforhandlingerne. Dog mener parties tidligere finansordfører, Pelle Dragsted, at vismændenes rapport er et klart eksempel på de politiske stridigheder om vækst versus velfærd – især når det handler om en højere pensionsalder.

»Det er min overbevisning, at de fleste danskere gerne vil skrive under på, at man kan leve med mindre vækst, hvis bare man har en værdig alderdom i den anden ende. Det er så en politisk beslutning, om man vil sikre mere vækst eller mere velfærd,« siger Pelle Dragsted.

Ifølge Dragsted er der ikke behov for yderligere reformer på pensionsområdet eller for at øge arbejdsudbuddet, da de økonomiske vismænd i rapporten peger på, at arbejdsstyrken trods formodninger om det modsatte faktisk vokser. Derfor vil det være mere hensigtsmæssigt med en skærpet indsats omkring at få produktionen øget, herunder at styrke uddannelse og sikre offentlige ansatte ret til deltid.

Så der er i din optik ikke grund til at fastholde de nuværende reformer eller lave nye reformer?

»Nej, det er der ikke. Vi kan se, at de nuværende reformer rammer for hårdt, og derfor skal de også ændres. Derfor er jeg heller ikke enig i, at man skal fastholde de reformer, der er gældende,« siger Pelle Dragsted.

Pelle Dragsted, der går af som finansordfører for Enhedslisten, mener, at de nuværende reformer rammer alt for hårdt. Derfor skal de så vidt muligt ændres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix.

Danmark i bakgear

Finansordfører for Socialdemokratiet Benny Engelbrecht har ikke ønsket at stille op til interview af hensyn til de igangværende regeringsforhandlinger. I en e-mail til Berlingske slår han dog fast, at han er positivt stemt over for vismændenes vurdering af økonomien.

»Det er grundliggende positivt, at vismændene konkluderer, at dansk økonomi er sund. Stigningen i beskæftigelsen forventes at fortsætte de kommende år, samtidig med at risikoen for overophedning er aftaget. Det er godt for danskerne og for dansk økonomi,« skriver han til Berlingske.

Han peger desuden på partiets forslag om at tilbagerulle skattelettelsen til virksomhedsarvinger, som VLAK-regeringen gennemførte. Det er en skattelettelse til de mest velstillede, og nu mener vismændene tilmed, at den kan have skadet dansk økonomi, mener Benny Engelbrecht.

Ifølge Venstres finansordfører, Jacob Jensen, er det en forkert måde at anskue det på.

»Hvis vi skal have et velfærdssamfund, kræver det nogle virksomheder, der investerer i det. Derfor kan jeg godt blive bekymret over de meldinger, der kommer fra forhandlingerne, og at de i værste tilfælde vil sætte Danmark i bakgear økonomisk,« siger Jacob Jensen.

Benny Engelbrecht, finansordfører for Socialdemokratiet, er positivt stemt over for vismændenes udtalelse om en stærk dansk økonomi. Nu gælder det om at tilbagerulle den store skattelettelse til virksomhedsarvinger, siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix.