Rigtig grim sommer i vente - tre årsager til, at mange flere danskere vil miste jobbet

Hos Lederne frygter man, at antallet af danskere, som bliver ramt af ledighed her i coronakrisen, kan blive fordoblet.

Københavns Lufthavn er en af de virksomheder, som har været rigtigt hårdt ramt her i coronakrisen. Rigtigt mange af de ansatte i Københavns Lufthavn har været sendt hjem på lønkompensation. Økonomer frygter, hvad der sker med ledigheden, når ordninger med lønkompensation udløber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scapix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan blive en rigtig grim sommer på det danske arbejdsmarked. Onsdag kom der en ny rekord i antal nytilmeldte ledige på en dag, men det er langtfra sikkert, at det er slut endnu. Meget tyder på, at ledigheden kan stige endnu mere hen over sommeren, fordi en række store farer lurer i horisonten.

Sådan lyder vurderingen fra flere økonomer. Den kommer, efter at nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at 8.030 danskere meldte sig som ledige onsdag.

Et af de helt store faremomenter, der kan få det tal til at stige i den kommende tid, er, at ordningen med lønkompensation snart udløber. En spritny undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation viser, at 40 pct. af de private virksomhedsledere, der har medarbejdere på lønkompensation, regner med at måtte afskedige nogle af dem. Det er dog kun 2,5 pct. af lederne, som regner med, at de bliver nødt til at afskedige alle på lønkompensation.

Det vil give et gevaldigt hop til ledigheden, da det stadig er omkring 40.000 danskere, som er på lønkompensation.

Cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation Niklas Praefke ser desuden to andre forhold, der kan presse ledigheden i vejret. Han frygter på den baggrund, at antallet af danskere, som bliver ramt af ledighed i coronakrisen, kan vokse fra de nuværende 56.076 personer til over 100.000 personer.

Cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, Niklas Praefke

»Derudover afslutter mange unge deres studier i disse dage og melder sig på arbejdsmarkedet. Desværre betyder coronakrisen, at de risikerer at måtte starte deres karriere i arbejdsløshedskøen i stedet for i drømmejobbet.«


»Vi ser ind i en sommer, som kan blive rigtig grim. Ledigheden slog 1. juli rekord, da mange personer, som blev fyret under coronakrisens første uger, først melder sig i ledighedskøen nu, fordi de havde opsigelsesvarsler på tre måneder. Den tendens vil desværre fortsætte, når folk med længere opsigelsesvarsler eller folk, der er blevet fyret senere, vil melde sig i ledighedskøen de kommende måneder,« siger Niklas Praefke.

»Derudover afslutter mange unge deres studier i disse dage og melder sig på arbejdsmarkedet. Desværre betyder coronakrisen, at de risikerer at måtte starte deres karriere i arbejdsløshedskøen i stedet for i drømmejobbet. Endelig kommer udløbet af lønkompensationsordningen. Allerede nu er virksomheder trådt ud af ordningen for at afskedige medarbejdere. Vores tal viser, at fire ud af ti i de private virksomhedsledere forventer at skulle fyre, når ordningen udløber,« Niklas Praefke.

Klar opfordring til regeringen

I tallene fra Beskæftigelsesministeriet kan man se, at der på en normal 1. juli kun er 5.030, der melder sig ledige. Antallet for nytilmeldte ledige onsdag var således 3.000 personer højere end normalt. Heldigvis var der også nogen, som kom i arbejde. Derfor steg nettotilgangen af ledige ikke helt så meget.

Hos både Nykredit og den liberale tænketank Cepos tror man ligeledes, at vi står over for en trist sommer på arbejdsmarkedet.

Cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen sender derfor en direkte opfordring til regeringen.

»Man må desværre forvente, at ledigheden kommer til at stige i takt med, at danske virksomheder forlader lønkompensationsordningen. Desuden er turismebranchen hårdt ramt. Det oplagte greb for regeringen er at fjerne seksdagesreglen, der rammer hotelbranchen hårdt. Den er ulogisk, rammer de ledige og skiller sig negativt ud fra andre lande. Det er et initiativ, der intet koster på de offentlige finanser. Tværtimod vil den afledte merbeskæftigelse gavne de offentlige finanser,« siger Mads Lundby Hansen.

Cheføkonom i Nykredit Troels Kromand Danielsen fremhæver, at det positive er, at genåbningen af landet har gjort, at mange er kommet i job igen.

»Men det står også klart, at mange virksomheder nu ser konsekvensen af svækkede forretningsmuligheder og tilpasser medarbejderstaben. Man må nemlig ikke afskedige, når man benytter sig af lønkompensationsordningen. Indtil videre tyder det dog ikke på en stor bølge ved dette månedsskift. Men vi vil utvivlsomt se flere ledige i de kommende måneder, efterhånden som de ansattes opsigelsesfrister udløber. Det er nemlig først der, de optræder i ledighedsstatistikken,« siger Troels Kromand Danielsen.