Regeringen for optimistisk – økonomer frygter, at ledigheden stiger næste år

Beskæftigelsen vokser både i år og næste år, og ledigheden falder, mener regeringen. En række økonomer mener, at der er stor risiko for, at det ikke kommer til at gå så godt.

Dansk økonomi står stærkt, og der er gode forudsætninger for, at opsvinget kan fortsætte. Sådan sagde finansminister Nicolai Wammen (S), da han for første gang fremlagde Økonomisk Redegørelse fra regeringen. Han understregede, at der er sorte skyer i horisonten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Opsvinget fortsætter, og jobfesten bliver bedre, end vi havde regnet med. Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen (S), da regeringen fremlagde Økonomisk Redegørelse tirsdag. Men regeringen er for optimistisk. Med udsigt til et hårdt Brexit, handelskrig og generel nedgang i den europæiske økonomi, er der risiko for, at væksten bliver noget dårligere, end regeringen regner med.

Væksten kan blive så svag, at det får ledigheden til at stige næste år. Det vil i givet fald være en brat afslutning på seks års jobfest. Sådan lyder det fra en række økonomer på baggrund af, at regeringen tirsdag fremlagde Økonomisk Redegørelse.

I redegørelsen lægger regeringen op til, at beskæftigelsen vokser med 39.000 personer i år og 26.000 personer næste år. Det skulle få bruttoledigheden til at falde til tre pct. i 2020. Det er faktisk en lidt bedre jobfest, end den forrige regering regnede med, da den kom med Økonomisk Redegørelse tilbage i december 2018.

Hos Danske Bank tvivler cheføkonom Las Olsen stærkt på, at regeringens forudsigelse kommer til at holde stik.

»Det er det paradoksale. Regeringens bud på væksten i år og til næste år er præcis det samme som vores. Men vores prognose er fra juni, og siden er der kun kommet dårlige nyheder. Vi har netop lavet en ny prognose for euroområdet, hvor vi har nedjusteret forventningerne til væksten med 0,5 procentpoint. Det er meget realistisk, at det samme bliver tilfældet i Danmark,« siger Las Olsen, der fremhæver, at den svagere vækst kan gøre, at ledigheden kan komme til at stige til næste år.

Las Olsen mener, at et muligt bud er, at ledigheden stiger med omkring 10.000 personer i 2020. Der er i øjeblikket 103.400 ledige i Danmark.

»Desværre er den primære risiko, at det kan komme til at gå værre. Vi har haft stigende beskæftigelse siden 2013. Det skal slutte på et tidspunkt. Vi vil gerne have, at det fortsætter, men det er ikke sandsynligt. Desværre ser det ud til, at opbremsningen kan blive hård. Det kan være Brexit, men også bare, at den afmatning, som er i gang i euroområdet, bliver værre, end vi regner med,« siger Las Olsen.

Nedgang i Tyskland

Da Nicolai Wammen fremlagde Økonomisk Redegørelse tirsdag, påpegede han, at dansk økonomi står stærkt. Vi har gode forudsætninger for, at opsvinget fortsætter, mener regeringen, der blandt andet fremhæver, at trods nedgang i den globale økonomi har eksporten klaret sig godt. Det gælder særligt eksporten af medicin og vindmøller.

Men Nicolai Wammen fremhævede ligeledes, at sorte skyer trækker sig sammen i horisonten. Han vil derfor ikke afvise, at det vil være et andet billede af dansk økonomi, regeringen fremlægger, når der næste gang kommer en Økonomisk Redegørelse.

Hos både Nykredit og Arbejdernes Landsbank mener man i lighed med Danske Bank, at regeringens prognose er for optimistisk.

»Den risiko, vi ser ind i nu, er, at seks års fremgang på arbejdsmarkedet bliver afløst af stigende ledighed og måske også svagt faldende beskæftigelse. Der er modvind på alle vores største eksportmarkeder, og det har har regeringen ikke taget højde for i deres prognose. Eksporten er en af de primære vækstmotorer ifølge regeringen, men den motor har vi meget svært ved at få øje på,« siger Tore Stramer, der fremhæver, at det i øjeblikket særligt er Tyskland, som skaber bekymring.

»Først og fremmest kan vi se, at der er en kraftig nedgang i aktiviteten i industrien i Tyskland. Men det, som er værre, er, at vi ser, at ledigheden begynder at stige i landdistrikterne. Det er et tegn på, at afmatningen i Tyskland begynder at ramme hele økonomien,« siger Tore Stramer.

Godt rustet til uvejr

Jeppe Juul Borre understreger, at Arbejdernes Landsbank som udgangspunkt mener, at fremgangen i beskæftigelsen vil fortsætte næste år.

»Når det er sagt, står vi med nogle betydelige udenlandske risici foran os. Selvom vi er godt rustede til uvejr, vil hverken et hårdt Brexit, handelskrig eller fortsat vækstafmatning i Tyskland prelle fuldstændig af på os. Selvom det kan lyde helgarderende, står vi på lidt af et balancerende knivsæg for retningen, når så store begivenheder hænger i luften,« siger Jeppe Juul Borre.

»Hvis risiciene folder sig fuldt ud, tror vi også på, at beskæftigelsesfremgang bliver til tilbagegang i løbet af 2020,« siger Jeppe Juul Borre.

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, er risikoscenariet ligeledes, at jobfesten bremser helt op til næste år. Det kan give en øget ledighed afhængigt af, hvor mange flere danskere, der kommer ud på arbejdsmarkedet til næste år.

»Et er, at der bliver færre job på grund af de dårligere tider, men hvis der samtidig kommer færre ud på arbejdsmarkedet, kan du godt holde ledigheden konstant. Men mit gæt vil være, at der bliver lidt flere ledige,« siger cheføkonom i AE, Erik Bjørsted.

Svenske SEB har netop udgivet en ny prognose for den danske økonomi. Seniorstrateg i SEB Elizabeth Nørgaard Mathiesen ser ikke helt så pessimistisk på udsigterne for dansk økonomi.

»Vi tror ikke, at opbremsningen i den global økonomi er nok til at øge arbejdsløsheden i Danmark inden for det næste år. Selv i Europa ser jobtal og detailhandel stadig fornuftige ud og en global pengepolitisk lempelse vil udskyde konjunkturtoppen,« siger Elizabeth Mathiesen.