Putins toprådgivere sår tvivl om præsidentens hjerteprojekt

Putin har lovet russerne en storslået vækstplan, hvor det offentlige forbrug skal sendes mod skyerne, men tilsyneladende tror hverken uafhængige økonomer eller folk tæt på præsidenten, at planen kan lykkes.

Putins plan om en økonomisk hestesko russerne er ifølge flere økonomer urealistisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM SHEMETOV/Ritzau Scanpix

Hvis et af målene med dette års Internationale Økonomiske Forum i Skt. Petersborg (SPIEF) var at samle opbakning til Vladimir Putins plan for offentlige investeringer til en værdi af 400 mia. dollars (2.651 mia. kr.), gik det langt fra som præsidenten havde håbet på.

Deltagerne ved to af forummets debatter om den nationale økonomi har givet deres vurdering af, hvordan Putins plan, der kaldes »De Nationale Projekter;« vil påvirke den russiske økonomi.

Den overordnede konklusion lyder på, at målsætningen om at fordoble landets vækst 2024 er helt på månen. Det skriver Bloomberg.

»Hvis en patient er syg, bliver han ikke nødvendigvis rask af at få en masse mad – det kan derimod sagtens forværre situation,« forklarer Andrey Sharanov, der står i spidsen for Skolkovo universitets i Moskvas managementuddannelse.

»De Nationale Projekter er rent forbrug, og forbrug uden strukturelle forandringer er i bedste tilfælde blot ineffektive, men kan i værste fald gøre skade,« fortsætter han.

Topfolk i Kreml tror ikke på planen

Selv de topembedsmænd, som er ansvarlige for føre politikken ud i virkeligheden, har deres tvivl.

Da Premierministeren, Anton Siluanov, direktør for Ruslands centralbank, Elvira Nabiullina og økonomiminister, Maxim Oreshkin, var til stede under et møde, hvor de i salen, som de tror det er realistisk at øge væksten til over 4 pct. inden 2024, blev bedt om, at række hånden i vejret.

De tre centrale spillere i Putins inderkreds udvekslede kortvarigt øjenkontakt og rørte sig ellers ikke ud af flækken.

Putins projekter går i korte træk ud på at sætte fuld damp på kedlerne ved at øge det offentlige forbrug over en lang række sektorer.

Udover at være et af de helt centrale løfter, Putin har givet under sin nuværende embedsperiode, er planen også det halmstrå, som mange russere klamrer sig til i håb om lysere tider efter en femårig periode med dalende indkomster.

Pessimismen under det økonomiske forum giver ikke kun genlyd blandt økonomer, regeringen vurderede også fornyligt selv, at en stor del af målene vil blive lodret umulige at nå.

Da direktøren for den statskontrollerede bank Sherbank PJSC, Herman Gref, fredag spurgte mødedeltagerne, om »De Nationale Projekter,« kunne bidrage til at få den økonomiske vækst til at overstige verdensgennemsnittet, stemte 78 procent: Nej.