Politikere er enige om hjælpepakke til erhvervslivet

Der er mil­li­ar­der på vej til er­hvervs­li­vet, efter at po­li­ti­ke­re i nat blev eni­ge om hi­sto­risk hjæl­pe­pak­ke.

Finansminister Nicolai Wammen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) præsenterede onsdag regeringens forslag til en hjælpepakke til virksomhederne. Natten til torsdag indgik regeringen ifølge Finansministeriet en politisk aftale om hjælpepakken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Onsdag kom regeringen med forslag til endnu en hjælpepakke til 40 mia. kr., der skal give særligt landets selvstændige og virksomheder i pressede brancher en hjælpende hånd under coronakrisen.

Og sent onsdag aften tog regeringen hul på forhandlinger om hjælpepakken, som politikerne nu er blevet enige om. Det oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Ministeriet skriver i samme ombæring, at finansminister Nicolai Wammen holder pressemøde om aftalen torsdag kl. 11.

SFs formand, Pia Olsen Dyhr, og de Radikales leder, Morten Østergaard, lagde kl. fire i nat videoer op på det sociale medie Instagram, der viste, at de var på vej hjem fra forhandlinger i Finansministeriet om den historiske hjælpepakke til erhvervslivet.

Topøkonomer: Afsæt 300 milliarder til coronakrisen

Det er uvist, hvad den politiske aftale indeholder. Men onsdag præsenterede finansminister Nicolai Wammen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) regeringens forslag til en hjælpepakke til virksomhederne. Den består af to midlertidige kompensationsordninger.

Den ene ordning skal kompensere de selvstændige, som oplever et stort fald – mere end 30 procent – i omsætningen som følge af coronakrisen. Beløbsmæssigt vil kompensationen fra staten udgøre 75 procent af omsætningstabet, dog maksimalt 23.000 kroner pr. måned. Det svarer til satserne i den lønkompensationsordning, som arbejdsmarkedets parter blev enige om i den trepartsaftale, der blev indgået i søndags.

Den anden kompensationsordning er en helt ny retning af tiltag i regeringens hjælpepakker. Den går ud på at dække de faste udgifter i de virksomheder, hvor omsætningen er faldet med mere end 40 procent som følge af coronakrisen. Kompensationen vil udgøre 25 til 80 procent af de faste udgifter.

Også SF's formand Pia Olsen Dyhr var til forhandlinger på Christiansborg til sent i nat. Fold sammen
Læs mere

Hjælpepakken er dog ifølge erhvervsorganisationer og topøkonomer langtfra nok, og i en kronik i Berlingske torsdag kommer tænketanken Kraka med en række tidligere overvismænd i spidsen med et forslag til en ny pakke, hvor Folketinget over en bred kam går ind og dækker en del af den indkomstnedgang, som mange virksomheder oplever på grund af coronakrisen.

Mere præcist foreslår Kraka, at regeringen afsætter 300 milliarder kroner til formålet. Pengene kan lånes på passende tidspunkt.

Flere politikere var torsdag positive overfor forslaget. Det er dog uvist, om det er en del af den politiske aftale.