Overraskende rentestigning i Schweiz: Danmark har nu verdens laveste rente

Den schweiziske centralbank har torsdag formiddag noget uventet hævet renten og valgt et relativt stort hop på et halvt procentpoint. Det efterlader Danmark med verdens laveste rente.

Swiss National Bank, eller bare SNB, tog finansmarkedet på sengen torsdag og hævede uventet renten.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Schneider/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu en centralbank har meldt sig ind i rentestigningernes klub, efter at den schweiziske nationalbank torsdag overraskende satte renten op med et halvt procentpoint.

Beslutningen kommer dagen efter, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, leverede sin største rentestigning i 28 år, og den bekræfter endnu en gang, at centralbanker verden over vil gøre stort set alt for at bekæmpe den høje inflation.

Inflationen i Schweiz er ikke særlig høj sammenlignet med andre vestlige lande, og finanseksperter havde derfor ikke forudset, at SNB – Swiss National Bank – ville begynde at stramme pengepolitikken allerede nu. Forbrugerpriserne i landet steg 2,9 procent i maj, langt under inflationen i USA på 8,6 procent og 8,1 procent i euroområdet.

»Dette er dog en meget høj inflation i Schweiz, hvor inflationen set over de seneste ti år har ligget tæt på nul procent. SNB vurderer – på linje med os – at inflationen vil stige lidt yderligere i den kommende tid. Centralbanken vurderer, at inflationen i 2022 og 2023 vil blive opgjort til henholdsvis 2,8 procent og 1,9 procent,« skriver Kim Blindbæk, seniorøkonom hos Sydbank, i en kommentar.

Renten er nu minus 0,25 procent i Schweiz. Det vil sige, at dagens rentestigning fra Zürich efterlader Danmark med verdens laveste styringsrente. I øjeblikket ligger Nationalbankens toneangivende rente på minus 0,60 procent.

»Det er dog en stakket frist, idet Danmarks Nationalbank vil følge ECBs kommende renteforhøjelser. Da vi forventer, at ECB vil hæve styringsrenten mere end SNB, vil den danske styringsrente højst sandsynligt være højere end styringsrenten i Schweiz i 2023,« siger Kim Blindbæk.

Den Europæiske Centralbank, ECB, forventes i juli at hæve renten for første gang i 11 år.

Schweizerfrancen stiger efter den pengepolitiske stramning til 1,02 dollar. Tidligere på dagen kostede en franc godt én dollar.