Ørsted i lille dyk efter kikset Radius-salg

Ørsteds aktier faldt mandag, efter politisk flertal gik imod salg af elselskabet Radius. Det droppede salg koster på Ørsteds grønne planer, vurderer analytiker.

Ørsted stopper nu salgsprocessen af eldistributionsforretningen Radius. Men Ørsted anser ikke sig selv for den bedste langsigtede ejer og vil stadig undersøge forskellige exit-muligheder. (Arkivfoto) Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det er sjældent gratis at bygge forventninger op på børsen for siden at skuffe i 11. time.

Det måtte også Ørsted sande, da kursen på selskabets aktier mandag faldt med 2,2 procent. Dermed faldt værdien med fire milliarder kroner til 183 milliarder.

Generelt faldt det danske C25-indeks med 1,6 procent.

Ørsteds tab fulgte søndagens melding fra Socialdemokratiet og SF om, at de ikke længere står bag en plan om at lade Ørsted sælge eldistributionsforretningen Radius.

Selskabets bestyrelse meddelte mandag aften, at salgsprocessen bliver stoppet.

Men Ørsted anser ikke sig selv for den bedste langsigtede ejer og vil stadig undersøge forskellige exit-muligheder, hed det i en meddelelse.

Den politiske blokering af salget kom søndag, da Socialdemokratiet og SF med Dong-sagen in mente meddelte, at de ikke ønsker at overlade "kritisk infrastruktur" til private investorer.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti var i forvejen imod. Og dermed var der ikke længere politisk opbakning til salget, måtte en ærgerlig finansminister, Kristian Jensen (V), erkende.

Ørsted har siden sommer lagt mange kræfter i salget af Radius, som var et led i en større strategi, der skal gøre selskabet mere grønt.

Energikoncernen annoncerede i efteråret, at den har planer om at investere 200 milliarder kroner i grøn energi frem mod 2025.

En del af pengene skulle komme fra Radius-salget, så med den seneste udvikling bliver det nødvendigt at skrue noget ned for investeringsplanen, vurderer Morten Imsgard, senioraktieanalytiker hos Sydbank.

»Det vil nok ende op med, at man tilpasser den plan en smule. Men det er ikke noget, der er afgørende for Ørsteds investeringsmuligheder. Selskabet har stadig masser af kapital til rådighed«, siger han til Ritzau Finans.

Alligevel er det kuldsejlede Radius-salg en streg i regningen og et »wake up-call« til investorerne, mener Morten Imsgard.

»De må erkende, at ting kan blive politisk komplicerede, når staten har aktiemajoriteten i en virksomhed«, siger han.

/ritzau/