Økonomiprofessor om dansk coronakrise: »Det kan blive både stort og dyrt«

Regeringens milliardstore hjælpepakke til danske virksomheder er helt på sin plads, lyder det fra økonomiprofessor og tidligere overvismand, Michael Svarer. Han peger på, at udbruddet af coronavirus kan blive både dyrt og stort for landets virksomheder.

Økonomiprofessor og tidligere overvismand, Michael Svarer, hilser regeringens store krisepakke velkommen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Med en samlet krisepakke på 125 milliarder kroner forsøger den danske regering nu at trække landets virksomheder væk fra den helt store coronanedtur.

Ifølge økonomiprofessor og tidligere overvismand, Michael Svarer, er de mange milliarder, der bliver kastet ud til danske virksomheder som en form for økonomisk redningsplanke, givet godt ud.

»Det er et midlertidigt fænomen, men det kan blive både stort og dyrt. Det gælder simpelthen om at komme over på den anden side med så mange intakte ressourcer som muligt. Derfor er det formentligt penge, der er givet godt ud,« siger Michael Svarer.

Han peger på, at det for den danske stat nu gælder om at begrænse de økonomiske skadevirkninger på landets økonomi.

»Det, staten kan gøre her, er at afbøde, at det her får for store økonomiske effekter. Det gælder om at få det til at have så få konsekvenser som muligt for de danske virksomheder,« siger Michael Svarer.

Økonomiprofessoren peger på, at situationen er temmelig speciel, da økonomiske kriser typisk opstår, når forbrugerne kommer i pengeproblemer.

I dette tilfælde er det et stød, der rammer udbudssiden af økonomien, forklarer Michael Svarer.

»Når vi taler om normale økonomiske kriser, er det ofte sådan noget med, at folk mister deres job og ikke længere kan købe varer. Derfor kan der være behov for, at det offentlige enten giver folk nogle flere penge ved at sætte skatterne ned – eller øger det offentlige forbrug. Her er det virksomhederne, der ikke kan levere de varer eller arrangementer, som vi efterspørger,« siger Michael Svarer.

Fyringer i sigte

Hos Danske Bank peger cheføkonom Las Olsen på, at regeringens hjælpepakke helt grundlæggende skal sikre, at danske virksomheder ikke bliver banket i gulvet, hvis spredningen af coronavirus fortsætter.

»Det er vigtigt, at ellers sunde virksomheder ikke bliver skubbet i graven af en dårlig måned eller to. Ingen kender rigtigt de økonomiske konsekvenser af virussen, men det virker sandsynligt, at en del bliver ramt hårdt, men midlertidigt,« skriver Las Olsen i en kommentar.

Han peger samtidig på, at vi sandsynligvis »står over for en periode med højere arbejdsløshed«.

Når det gælder landets banker, lyder det i en meddelelse fra Finanstilsynet, at de står godt rustet til en periode med økonomisk usikkerhed.

»Den danske penge- og realkreditsektor er velkapitaliseret. Finanstilsynets stresstest viser, at de danske pengeinstitutter generelt kan klare negative scenarier, der er betydeligt hårdere end det, der på nuværende tidspunkt forventes som følge af coronavirussen,« skriver Finanstilsynet i en pressemeddelelse.

Situationen med coronavirus ændrer sig lige nu fra time til time i Danmark. For en uges tid siden var ti danskere smittet. I dag er status den, at 262 personer i Danmark er blevet konstateret smittet med coronavirus. Mandag var tallet 90, og dermed har antallet af coronasmittede i Danmark fra mandag til tirsdag taget det hidtil største hop på en dag.