Kæmpe krisepakke: Mindst 125 mia. i corona-nødhjælp fra regeringen

Tre af regeringens topministre præsenterede tirsdag eftermiddag en milliardstor hjælpepakke til de virksomheder, hvis økonomi er ramt af coronavirussen. Regeringene er klar med tre tiltag.

 
Få overblik over coronavirussen, som spreder sig verden over, i videoen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters, Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Regeringen er klar til at række en hjælpende hånd til de virksomheder, der lider under følgerne af coronavirussen, som sætter økonomierne voldsomt ned i gear i de ramte områder.

På et pressemøde tirsdag eftermiddag fastslog regeringen med finansminister Nicolai Wammen (S) i spidsen, at virksomhedernes og lønmodtagernes hverdag er forandret.

»Vi iværksætter nu en række konkrete tiltag, der skal holde hånden under danske virksomheder og arbejdspladser.«

Ministeren påpegede, at coronavirussen allerede har haft konsekvenser for økonomien, og »vi ser virksomheder, der allerede er hårdt ramt.«

Nu sætter regeringen tre ting i gang i en første bølge, og flere tiltag vil komme. For det første vil regeringen understøtte likviditeten ved at udskyde betalingfristen for moms og indkomst skat.

»Konkret vil det, vi foreslår betyde, at virksomheder i de kommende måneder får 125 mia. kr. mere i likviditet,« lød det fra Nicolai Wammen.

For det andre kan arrangører få dækket en del af tabet, hvis de har fulgt regeringens anbefaling om at aflyse arrangementer med over 1.000 deltagere.

Endelig nedsætter regeringen en såkaldt »coronaenhed« med erhvervslivet og arbejdsmarkedets parter til at følge situationen og sætte nye initiativer i gang.

Staten har rentetab på 200 mio. kr.

De tre konkrete initiativer er ikke uden omkostninger. I og med at staten udskyder frister for, hvornår virksomheder skal betale moms og indkomstskatter, vil staten lide et rentetab på ca. 200 mio. kr., forklarede finansministeren.

Skatteminister Morten Bødskov (S) uddybede tiltaget med, at selskaber selv kan nedsætte deres selskabsskattebetaling, hvis de forventer faldende indtjening. En produktionsvirksomhed, der forventer, at indtjeningen falder med 10 mio. kr., kan for eksempel nedsætte sin selskabsskattebetaling med ca. to mio. kr. over marts- og september-raterne, påpegede han.

Tænketank: Aflys bankskatter

Ifølge den liberale tænketank Cepos er regeringens tiltag slet ikke nok.

»Regeringen har fremlagt en række forslag, der kan afhjælpe likviditetsproblemer i virksomhederne. Men det er ikke tilstrækkeligt. Regeringen bør desuden garantere, at der resten af året ikke vedtages nogen nye skatter og afgifter på danske virksomheder og familier,« skriver cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos i en kommentar.

»Specifikt bør man aflyse de bankskatter man har annonceret i forbindelse med finansieringen af differentieret pensionsalder. Bankerne bliver nemlig helt centrale i forhold til at yde kassekreditter og lån til virksomheder i likviditetsproblemer. Højere bankskatter vil lægge beslag på kapital i bankerne og det hæmmer udlån mv. til virksomheder«, tilføjer Mads Lundby Hansen.

Regeringens tiltag møder også kritik fra en af landets største finansielle virksomheder.

»Det er sandsynligvis ikke nok, det, der kommer i dag. Blandt andet, fordi virksomhedernes udgifter ikke kun består af betalinger til det offentlige. Det kan blive nødvendigt at udvide værktøjskassen, fx ved at etablere garantiordninger for virksomheder eller give finansielle institutioner længere snor til at understøtte virksomheder i knibe med likviditet,« siger Nykredits cheføkonom, Troels Kromand Danielsen.

Slækker ikke på bankregulering

Finansminister Nicolai Wammen er parat til finanspolitiske lempelser som igangsætning af offentlige byggerier eller at stimulere privatforbruget, hvis coronakrisen graver økonomien endnu dybere ned.

Men der bliver ikke lempet for de rammer, som bankerne har for at hjælpe trængte virksomheders likviditet, sagde erhvervsminister Simon Kollerup (S) på pressemødet:

»Det er positivt, at den finansielle sektor er klar til at hjælpe. Den er en vigtig alliancepartner, og der er rum til det økonomisk med stort indlånsoverskud. Og der er rum i den gældende lovgivning - inden for de økonomiske og reguleringsmæssige rammer, der er.«