Nyt stærkt kongetal fra USA: »Den største jobvækst, der nogensinde er registreret«

»Kongetallet« viser en jobvækst i USA på 4,8 mio. personer i juni. Alligevel er der ingen grund til at juble.

Selv om mange amerikanere er kommet tilbage i job, er der stadig meget langt igen, før de mange millioner ledige igen er ude af ledighedskøen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLO ALLEGRI

Det såkaldte kongetal viser en jobvækst i USA på 4,8 mio. personer i juni. Det er bedre end forventet af økonomer.

»Det er den største jobvækst, der nogensinde er registreret i statistikkens levetid siden slutningen af 1930erne,« siger Tore Stramer, der er cheføkonom hos Dansk Erhverv.

USA offentliggør hver måned det såkaldte kongetal, der er en strømpil for verdensøkonomien.

Tallet viser, hvor mange nye job der er blev skabt i USA i den foregående måned uden for landbruget.

Fremgangen i juni kommer efter en pæn jobvækst på 2,7 mio. personer i maj. Det betyder, at der i alt er blevet skabt 7,5 mio. job i USA over de seneste to måneder.

Trods det flotte tal er der stadig tale om et »massivt jobtab« under coronakrisen, siger Tore Stramer.

»Selv om jobvæksten over de seneste to måneder sprænger alle tidligere rekorder, er der på ingen måde grund til den store jubel,« tilføjer han.

»Stort håb«

De seneste to måneders jobvækst har reduceret jobtabet efter viruskrisen fra 22 mio. til nu knap 15 mio.

Til sammenligning faldt beskæftigelsen i USA med knap ni mio. under finanskrisen fra slutningen af 2008 til starten af 2010.

Hos Danske Bank vurderer senioranalytiker Mikael Olai Milhøj, at jobrapporten er en understregning af, at amerikansk økonomi ramte bunden i april og siden da har været i gradvis bedring – selv om både aktiviteten og beskæftigelsen er lavere end før coronakrisen.

»Selv om vi er forsigtige optimister på vegne af amerikansk økonomi, er der desværre ingen garantier for, at fremgangen fortsætter,« siger han.

For eksempel har første virusbølge først nu for alvor ramt store stater som Florida, Californien og Texas, hvor der derfor ses lokale nedlukninger af især barer og restauranter.

Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, siger, at man i foråret 2020 har set kurver for beskæftigelsen, som mange økonomer ikke troede, »vi skulle være vidne til i vores levetid«.

»Det giver dog stort håb, at bunden på arbejdsmarkedet blev nået i april, og at det faktisk er gået ret markant fremad derefter. Billedligt talt er beskæftigelsen i USA kørt med ekspresfart fra toppen af Empire State Building og ned til stueetagen, hvorfra man nu er ved at kæmpe sig de 102 etager tilbage op ad trapperne,« siger cheføkonomen, der dog ikke venter, at beskæftigelsen igen foreløbig kommer helt tilbage på niveauet fra før coronakrisen.