Nye tal viser vild tendens – men regeringen er umiddelbart ikke klar til at hjælpe i finansloven

Knap hver tredje virksomhed har mangel på hænder, viser nye tal. Regeringen bør lave tiltag, der skal øge arbejdsudbuddet, mener erhvervsorganisationer. Alligevel er der i regeringens udspil til finansloven ifølge Ritzau ikke konkrete tiltag, der skal hjælpe.

 
Finansminister Nicolai Wammen holdt pressemøde om finanslovforslaget for 2022 samt Økonomisk Redegørelse, i Finansministeriet i København, mandag den 30. august 2021. Se hans fulde præsentation her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag er der kommet nye tal fra Danmarks Statistik, som viser, at der hos mange virksomheder er stor mangel på hænder.

I august meldte 28 procent af virksomhederne således, at de mangler ansatte, viser tallene fra Danmarks Statistik. Det er den højeste andel i de ti år, statistikken er lavet.

Det er især hoteller, hvor det gør sig gældende, da 80 procent mangler ansatte, mens det for restauranter er 62 procent, og landets største erhvervsorganisationer har længe skreget på tiltag, der skal sikre, at virksomhederne kan få de ansatte, de skal bruge.

Alligevel er der i regeringens udspil til finansloven for 2022 ikke konkrete tiltag, der skal skaffe flere hænder til arbejdsmarkedet.

Det skriver Ritzau, der har set udspillet, som finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterer på et pressemøde mandag klokken 11.

Regeringen præsenterer i dag det, der kan blive en historisk stram finanslov. Og selvom Wammen får det meste foræret, er regeringen ude i noget af en økonomisk opbremsning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Dansk Erhverv: Nedbring antallet af offentligt ansatte.

Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, er overordnet glad for, at regeringen lægger an til at stramme finanspolitikken med finanslovsudspillet.

Han mener dog ikke, at regeringen imødekommer behovet for mere arbejdskraft i tilstrækkelig grad.

»Vi ser i øjeblikket, at manglen på arbejdskraft er ekstremt høj – det er både i byggeriet, inden for serviceerhvervet og industrien – og det skyldes blandt andet, at vi er kommet flyvende ud af coronakrisen, men også at den offentlige sektor er steget meget i omfang,« siger han.

Han mener derfor, at der er behov for at man nedbringer antallet af offentligt ansatte.

»Det er ikke kun inden for sundhedsvæsnet, det er i høj grad også inden for offentlig administration, hvor vi har set, at antallet af beskæftigede er steget markant under coronakrisen,« siger Tore Stramer og tilføjer:

»Regeringen skal aktivt ind og lave en prioritering af, hvordan man kan lave nedskæringer i det offentlige.«

Regeringen bør se nærmere på byggeriet

Især offentligt byggeri bør regeringen se nærmere på.

»Der er også behov for, at man gennemgår de offentlige bygge- og anlægsaktiviteter med en tættekam, så man kan finde ud af, hvilke projekter der kan aflyses eller udskydes.«

Også hos Dansk Industri mener man, at der er behov for, at regeringen griber ind. Organisationen har foreslået, at man nedsætter dagpengesatsen for nyuddannede akademikere for at øge arbejdsudbuddet.

Det forslag er Dansk Erhverv enig i.

»Vi mener, at det vil give et positivt bidrag til arbejdsudbuddet,« siger Tore Stramer

Han mener dog, at det mest effektive vil være at sørge for at tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft.

»Der er brug for, at man får nedsat beløbsgrænsen for, hvor meget man skal tjene for at komme til landet og arbejde, så vi kan få mere kvalificeret arbejdskraft,« siger cheføkonomen.