Nye tal: Antallet af nystiftede virksomheder er styrtdykket

Antallet af nyetablerede selskaber faldt kraftigt i marts, hvor coronakrisen pressede mange virksomheder hårdt. Det viser nye tal fra analysevirksomheden Experian.

Mens mange veletablerede virksomheder kæmpede med at overleve coronakrisen i marts, faldt antallet af nystiftede virksomheder også kraftigt, viser nye tal fra Experian. Statsminister Mette Frederiksen (S) gav på et pressemøde mandag ikke meget håb for tusindvis af virksomheder, der er lukket ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af nyetablerede virksomheder er faldet kraftigt den seneste måned, mens coronavirussen har lukket store del af Danmark og sendt gamle, veletablerede virksomheder ud i en hidtil uset overlevelseskamp.

I marts blev der således kun registreret 2.031 nye CVR-numre hos Erhvervsstyrelsen. Det er et godt stykke under niveauet for de foregående fem år, hvor der i gennemsnit blev etableret 2.943 selskaber i marts.

Så stort et fald i antallet af nyregistrerede selskaber er ikke set siden finanskrisen, der ramte Danmark og resten af verden hårdt for 12 år siden.

»Det er lidt tidligt at foretage en direkte sammenligning, men vi begynder at se et mønster, som minder om den udvikling, vi så under finanskrisen,« siger Bo Rasmussen, nordisk salgsdirektør i data- og analysevirksomheden Experian, som har set nærmere på udviklingen i antallet af nyetablerede virksomheder for Berlingske.

Iværksætterselskaber påvirker tallene

Samlet blev der i årets først kvartal registret 7.014 nye virksomheder, hvilket er det laveste niveau siden 2013 og 32 procent færre end i samme periode sidste år.

Foruden coronakrisen er en væsentlig årsag til det store fald, at muligheden for at stifte iværksætterselskaber – de såkaldte IVSer – blev lukket i april sidste år.

Med iværksætterselskaberne var det muligt at stifte et selskab med kun én krone i kapital. Ordningen blev oprettet i 2014 og blev hurtigt populær blandt iværksættere.

Alligevel blev ordningen lukket sidste år, da en rapport viste, at mange af de små selskaber blevet brugt til svindel. Siden er antallet af nystiftede selskaber faldet kraftigt.

Derfor er det svært at sætte præcise tal på, hvor meget af det seneste fald i antallet af nyregistrerede selskaber der skyldes afskaffelsen af IVS-ordningen, og hvor meget der skyldes den usikkerhed, som coronakrisen har skabt.

»Det er svært at skille tallene ad, men jeg vil tro, at det er en ligelig blanding af begge forhold,« siger Bo Rasmussen.