Omstridt iværksætterlov koster selskaber i hobetal

Siden de omdiskuterede iværksætterselskaber (IVS) blev afskaffet tidligere på året, er antallet af nystiftede selskaber styrtdykket, og Danmark går dermed glip af eksportindtægter, arbejdspladser og skatteprovenu, lyder advarslen.

Professor Jesper Lau Hansen mener, det var en fejl at afskaffe IVS-ordningen for iværksætterselskaber. »Reelt står vi altså med et nettotab af nye iværksættervirksomheder,« konstaterer han. Arkivfoto  Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afskaffelsen af de omdiskuterede iværksætterselskaber (IVS) ser ud til at blive en dyr fornøjelse for Danmark.

Begrundelsen for at lukke selskabsformen var ellers en rapport fra Erhvervsstyrelsen, der viste, at man dermed ville komme selskabssvindel til livs og spare staten for udgifter i millionklassen.

Men stik imod Erhvervsstyrelsens forventninger er antallet af nye selskaber styrtdykket, siden iværksætterselskaberne blev afskaffet 9. april i år. Iværksætterne vælger tilsyneladende hverken de mere kapitalkrævende anpartsselskaber eller de mere ansvarspådragende enkeltmandsvirksomheder. I stedet undlader de helt at stifte virksomhed, og dermed går samfundet potentielt glip af eksportindtægter, skatteprovenu og mange tusind arbejdspladser.

Nye tal fra analysevirksomheden Experian viser, at antallet af månedlige nystiftelser er faldet med 900 siden afskaffelsen i april, hvilket rundt regnet svarer til, at Danmark er gået glip af 6.300 nye virksomheder, siden den nye lov trådte i kraft. Det får nu på ny kritikken til at hagle ned over både loven om afskaffelse og beslutningsgrundlaget bag.

Professor Jesper Lau Hansen fra KU mener, at det var en fejl at afskaffe iværksætterselskabsordningen på det daværende grundlag, og de nye tal bekræfter antagelsen.

»Siden afskaffelsen kan man se, at der ikke er blevet stiftet nye ApS i et omfang, som modsvarer ophøret af IVS. Så reelt står vi altså med et nettotab af nye iværksættervirksomheder. Når vi samtidig kan læse i Erhvervsstyrelsens rapport, at IVS genererede millioner i eksportindtægter og skabte tusindvis af nye job, så er det jo ret ærgerligt, at vi afskaffede IVS,« siger Jesper Lau Hansen.

Omdiskuteret rapport banede vej

Det var på baggrund af den meget omdiskuterede rapport fra Erhvervsstyrelsen, at Dansk Folkeparti i foråret gik sammen med den daværende regering om at afskaffe selskabsformen. Rapporten konkluderede blandt andet, at omfanget af svig og momsunddragelse var højere i IVSer end i andre selskabsformer, og at selskaberne var dårligere til at betale skat end enkeltmandsvirksomheder. Samtidig vurderede Erhvervsstyrelsen, at de danske iværksættere blot ville vælge andre selskabsformer, hvis ikke 1-kroneselskaberne eksisterede, og på det grundlag var vejen banet for en afskaffelse af selskabsformen.

»Det er vurderingen, at en betydelig del af iværksætterselskaberne ville være blevet stiftet som enkeltmandsvirksomheder eller anpartsselskaber i stedet for,« skrev Erhvervsstyrelsen i rapporten.

Men den profeti fik styrelsen ikke ret i. Tværtimod, lyder det fra en af afskaffelsens andre kritikere, Troels Michael Lilja, der er lektor i selskabsret ved CBS.

Troels Michael Lilja, lektor i selskabsret ved CBS

»Med afskaffelsen af iværksætterselskaber har vi sagt farvel til et stort antal selskaber, som ellers ville være blevet stiftet. For det tyder på, at der mangler omkring 900 selskaber om måneden.«


»Forventningen fra Erhvervsstyrelsen var, at en stor del af de her selskaber ville blive stiftet som anpartsselskaber eller enkeltmandsvirksomheder i stedet, men det kan man ikke konkludere. Man kan derimod sige det modsatte, at vi med afskaffelsen af iværksætterselskaber har sagt farvel til et stort antal selskaber, som ellers ville være blevet stiftet. For det tyder på, at der mangler omkring 900 selskaber om måneden,« siger han med henvisning til opgørelsen fra Experian.

Tusindvis af job går tabt

Opgørelsen fra Experian viser etableringen af nye iværksætterselskaber, anpartsselskaber og aktieselskaber fra januar 2018 til og med september 2019. Enkeltmandsvirksomheder er ikke regnet med, men et udtræk fra selskabsregistret, som InsideBusiness har foretaget, bekræfter, at der heller ikke er sket en stigning i antallet af nye enkeltmandsvirksomheder.

Udtrækket fra Selskabsregistret viser, at der siden april er stiftet i gennemsnit 1.200 færre selskaber om måneden til og med oktober, når man lægger IVS, ApS, A/S og enkeltmandsvirksomheder sammen. Tabet af virksomheder og dermed tabet for samfundet er derfor potentielt endnu større.

Erhvervsstyrelsen konkluderede i sin rapport, at iværksætterselskaberne fra 2014 til 2016 har bidraget til dansk økonomi med en omsætning på 5,2 mia. kr., har beskæftiget 5.200 personer og eksporteret varer og tjenesteydelser for 430 mio. kr.

»Hvis vi tager Erhvervsstyrelsens rapport for pålydende, har iværksætterselskaberne bidraget til samfundet med eksport, omsætning, arbejdspladser og ikke mindst skatteprovenu. Det udbytte må altså forventes at være væk,« siger Troels Michael Lilja.

Støtter afviser kritik

Også i arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv ser man med bekymret alvor på tallene. Ligesom Lau Hansen og Lilja tolker man udviklingen som tegn på, at afskaffelsen af iværksætterselskaberne har kostet selskaber, og man så gerne, at den nye socialdemokratiske regering tog sagen op igen.

Men da Socialdemokratiets forslag om at udsætte afskaffelsen for at undersøge ordningen nærmere blev nedstemt, stemte også Socialdemokratiet for at afskaffe iværksætterselskaberne, så der ser indtil videre ikke ud til at være flertal for at tage sagen op igen på Christiansborg.

Men det er nu, der skal handles, lyder det fra Jasmina Pless fra Dansk Erhverv.

»Det kan være svært at mærke lige nu. Men hvis vi ikke giver iværksætterne gode betingelser, kommer vi til at mangle den underskov af små virksomheder, der om nogle år vil begynde at generere omsætning, gode ideer og arbejdspladser til resten af samfundet.«

Ud over Erhvervsstyrelsen, de tidligere regeringspartier og Dansk Folkeparti har også revisorernes brancheforening Danske Revisorer tidligere braget mod iværksætterselskaberne. I ugerne og månederne op til lovens vedtagelse udtrykte erhvervspolitisk direktør Tom Vile Jensen fuld opbakning til afskaffelsen – og det står han ved.

»En stor del af IVSerne bliver enten tvangsopløst, går konkurs eller har ikke ret megen økonomisk aktivitet. Vi tvivler stærkt på, at nedgangen i antallet af virksomheder efter stoppet for IVSerne har nogen nævneværdig betydning for dynamikken i dansk erhvervsliv. Det var derfor en fornuftig beslutning, at et bredt flertal i Folketinget afskaffede ordningen,« siger Tom Vile Jensen.

InsideBusiness har forelagt de nye tal for tidligere erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. Vi ville også gerne have spurgt Erhvervsstyrelsen, om de stadig vurderer, at andre selskabsformer vil tage over, hvor iværksætterselskaberne slap, men det er ikke muligt at vurdere, lyder det i et kort skriftligt svar fra styrelsen.

»Erhvervsstyrelsen ser sig ikke i stand til at kommentere sagen på baggrund af dette statistiske grundlag, som ikke forholder sig til faktorer som konjunktur- og sæsonudsving,« skriver Erhvervsstyrelsen.