Ny CO₂-afgift er på plads med rabat til Aalborg Portland

Klokken 12 fredag præsenteres en politisk aftale om en grøn skattereform.

Ifølge aftalen vil firmaer inden for »mineralogiske processer« – det kan være cement, tegl og glas – få ekstra rabat, så afgiften kun lyder på 125 kroner oven i kvoteprisen. Det tæller blandt andet Aalborg Portland (arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et politisk flertal er enedes om en ny CO₂-afgift. Men firmaer inden for »mineralogiske processer« såsom cementproducenten Aalborg Portland får fortsat en stor rabat.

Det erfarer Ritzau. Finansministeriet har indkaldt til doorstep om aftalens detaljer fredag klokken 12.

Men der indføres altså en CO₂-afgift, der skal få danske virksomheder til at mindske udledningen af drivhusgasser.

Konkret indføres en CO₂-afgift på 750 kroner per ton. Der vil dog blive givet en rabat, så prisen er 375 kroner per ton for de virksomheder, der allerede er omfattet af EUs kvotesystem.

Ifølge aftalen vil firmaer inden for »mineralogiske processer«, det kan være cement, tegl og glas, få ekstra rabat, så afgiften kun lyder på 125 kroner oven i kvoteprisen. Det tæller blandt andet Aalborg Portland. I regeringens udspil var tallet på 100 kroner.

Det sker for at undgå, at virksomhederne flytter til udlandet.

I forbindelserne med forhandlinger om en grøn skattereform har netop Aalborg Portlands C02-udledninger og mulige rabat været en del i fokus.

De fem største CO₂-udledere i Danmark er Aalborg Portland, Equinor Refining Denmark, Shell Refinery, Nordic Sugar og Arla Foods Energy.

De fem står for omkring 45 procent eller 3,2 millioner ton CO₂ om året.

/ritzau/

Opdateres …