Flertal vil oprette grøn fond til investeringer i klima og grøn energi

Et bredt flertal er enige om at oprette en grøn fond, der skal sikre 53,5 milliarder kroner til den grønne omstilling frem mod 2040.

Finansministeren, klima-, energi- og forsyningsministeren, skatteministeren samt repræsentanter fra aftalepartierne præsenterer aftale om kompensation til husholdninger og grøn fond i Finansministeriet  24. juni 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På et pressemøde fredag formiddag præsenterede regeringen og flere partier en aftale om etableringen af »grøn fond«. Aftalen går konkret ud på at at reservere 1,5 milliarder kroner i 2024 og 3,25 milliarder kroner årligt fra 2025- 2040 i det finanspolitiske råderum til etablering af et nyt, grønt råderum.

Med i aftalen er regeringen, Venstre, SF, De Radikale, Enhedslisten og De Konservative.

Samlet betyder det, at regeringen og aftalepartierne vil reservere 53,5 milliarder kroner til den grønne omstilling mod 2040.

10,6 milliarder kroner fra det ny grønne råderum skal gå til at finansiere den ventede grønne skattereform.

Det grønne råderum skal blandt andet bruges til større og længerevarende investeringer i klima, grøn energi og miljø.

Det Radikale Venstres politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, er meget begejstret for aftalen..

»I dag bliver en radikal drøm til virkelighed! For et halvt år siden foreslog Radikale Venstre at etablere en klimafond, og nu bliver den vision en realitet. Mere end 50 milliarder kroner investerer vi nu i den grønne omstilling. Det er kæmpe stort – og helt afgørende for, at vi kan nå vores klimamål,« siger Sofie Carsten Nielsen og tilføjer;

»Klimafonden på mere end 50 mia. bliver altafgørende for Danmarks grønne omstilling. Derfor er det fantastisk, at både blå og røde partier er gået sammen og har gjort Radikale Venstres vision om en klimafond til virkelighed. Det giver så meget mening at stå sammen, når virkelighedens kriser kalder.«

Finansiering

Aftalen finansieres ved, at partierne er blevet enige om at øge det beløb, som personer, der har mere end fem år til folkepensionen, kan indbetale til en aldersopsparing.

Beløbet øges fra 5.500 kroner til 8.500 kroner. Ændringen vil træde i kraft 1. januar 2024.

Ifølge partierne vil initiativet indbringe cirka 1,5 milliarder kroner i 2024 stigende til 3,25 milliarder kroner i 2025, og herefter faldende til godt 2,5 milliarder kroner i 2040.

Det forventede provenu er dog afhængigt af, at folk benytter muligheden for at indbetale mere i aldersopsparing. Derfor har regeringen ifølge aftalen forpligtet sig til at fremsætte et lovforslag om, at man ikke længere vil blive modregnet i sociale ydelser, hvis man indbetaler til aldersopsparing.

Grøn skattereform

Aftalen er en udspringer af den grønne skattereform, der længe har været undervejs. Statsminister Mette Frederiksen (S) luftede for før gang skitserne til den grønne skattereform sammen med fire ministerkolleger, i forbindelse med præsentationen af reformudspillet »Danmark kan mere II«.

»Reformen vil hvile på det simple princip, at virksomheder, der belaster klimaet, selv betaler for deres udledning,« står der i oplægget, der kan findes på regeringen.dk.

Skattereformen skal være »hovedmotoren« i den grønne omstilling og en »ambitiøs« CO₂-afgift et kerneelement.