Nu vil vismændene have regeringen til at stramme op – Fjern populært boligtilskud og sæt krigskassen på hold

De økonomiske vismænd kommer med hård kritik af regeringen. Den nyligt indgåede trepartsaftale og regeringens udspil »Danmark kan mere I« afhjælper ikke den akutte mangel på arbejdskraft. Vismændene vil have regeringen til at gøre det meget nemmere at hente udenlandsk arbejdskraft.

To gange om året kommer de økonomiske vismænd med en prognose for den danske økonomi. Med overvismand og professor i økonomi på Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard lyder der denne gang nogle klar råd til regeringen om den økonomiske politik. De økonomiske vismænd spår i deres rapport en højere økonomisk vækst til næste år, end regeringen gør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går stærkt i den danske økonomi, også stærkere end tidligere beregnet. Derfor er tiden kommet til, at regeringen strammer op på den økonomiske politik for næste år. Også mere end regeringen har regnet med, at den vil gøre.

Sådan lyder budskabet fra de økonomiske vismænd. Med overvismand og professor i økonomi på Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard i spidsen er vismændene netop kommet med deres seneste prognose for den danske økonomi.

Heri bliver tonen klart slået an til et opsving, der vil toppe til næste år. Vismændene regner med en vækst i år på fire procent og 3,6 procent næste år. Det er nogle ganske flotte tal i forhold til, hvad vi så i årene op til coronakrisen. Det er samtidig et noget flottere opsving, end vismændene regnede med, da de komme med deres forrige rapport i juni.

Vismændene kommer derfor med et klart budskab til finansminister Nicolai Wammen (S), der inden længe indleder forhandlinger om finansloven for næste år med de øvrige partier i Folketinget.

»Overordnet går det godt i dansk økonomi, og der er udsigt til fortsat fremgang. Derfor er der ikke længere behov for, at finanspolitikken stimulerer efterspørgslen. Vores anbefaling er derfor, at finanspolitikken strammes i forhold til det planlagte,« siger Carl-Johan Dalgaard.

Vismændene kommer samtidig med to konkrete greb til regeringen.

»En oplagt mulighed kunne være at ophæve BoligJob-ordningen helt. Der er ikke gode, strukturelle argumenter for ordningen – og nu er et godt tidspunkt at afskaffe den på,« siger Carl-Johan Dalgaard, der ligeledes fremhæver, at der ikke længere er brug for generelle hjælpepakker, som »også i hovedparten er ophørt.«

»Samtidig er det vigtigt, at de afsatte reserver til håndtering af udfordringer i lyset af covid-19 (»krigskasse«) ikke udmøntes, medmindre smitte situationen forværres markant,« skriver vismændene videre i rapporten.

Vismændene understreger, at en opstramning af finanspolitikken skal tage højde for, at det er meget forskelligt, hvor godt de enkelte brancher er kommet sig efter coronakrisen.

Vismændene mener eksempelvis ikke, at turismen vil komme tilbage på det tidligere niveau før efter 2022.

Selvom dansk økonomi er genåbnet, bliver 2022 et dårligt år for kanalrundfarten i København. Når regeringen lægger op til en stramning af finanspolitikken, er det vigtigt, at den tager højde for, hvor godt eller dårligt det går i de enkelte brancher. Det fremhæver de økonomiske vismænd i den seneste rapport over danske økonomi. Her er det administrerende direktør for Strömma Denmark Mads Vestergaard Olesen, der har haft alt for få gæster denne sommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Tror på blød landing

Retter vi blikket mod regeringen, så har den i forbindelse med forslaget til finansloven for 2022 lagt op til en krigskasse på fire milliarder kroner, der udelukkende er dedikeret coronatiltag. Men den kasse mener vismændene således godt, at regeringen som udgangspunkt kan sløjfe. Samtidig har regeringen spillet ud med, at den forhøjede, midlertidige boligjobordning, der har gjaldt i corona, skal fjernes.

Men det kun den ekstraordinære del af ordningen, som regeringen vil fjerne igen. Vismændene derimod foreslår, at ordningen helt bliver strøget. Indtil før corona lød håndværkerfradraget på 12.500 kroner pr år.

Regeringen betegnede selv forslaget til finansloven for næste år med, at foden blev lettet fra den økonomiske speeder. Forslaget blev fremlagt tilbage i august sammen med Økonomisk Redegørelse. Heri regnede regeringen med en vækst i år på 3,8 procent, men kun 2,8 procent i 2022.

For 2022 er vækstskønnet således noget lavere end det fra vismændene.

Vismændene understreger, at udgangspunktet for deres prognose er det, som bliver kaldt en »blød landing«, men der som altid en risiko. Det handler denne gang om, at det kan komme til at gå endnu stærkere end beregnet, og vi kan dermed nærme os en overophedning. Faren er primært, at den betydelige formue, som de danske familier har opbygget over de senere år, pludselig bliver omsat i et stort forbrug.

Det mest sandsynlige er, at vi får en blød landing i den danske økonomi uden en overophedning. Men der er altid en risiko. De fremgår af den seneste rapport fra de økonomiske vismænd. Denne gang er det en risiko, at de opbyggede formuer i de danske familier pludselig sætter gang i et meget stort forbrug. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

»Perioder med høj fart på økonomien risikerer at opbygge ubalancer, som kan gøre en efterfølgende nedtur længere end nødvendigt,« påpeger vismændene.

Farlig løsning

Helt naturligt kommer vismændene også ind på et af de hedeste emner i den økonomiske politik netop nu i form af mangel på arbejdskraft. Vismændene nævner i den sammenhæng både den netop indgåede trepartsaftale samt regeringens udspil »Danmark kan mere I«, men vismændene påpeger, at i forhold til den aktuelle situation med mangel på arbejdskraft er virkningerne af de tiltag begrænsede.

Vismændene mener, at det er et helt andet redskab, som der skal gribes fat i.

»Det er forståeligt, at regeringen gerne vil hjælpe brancher, der signalerer mangel på arbejdskraft. Men man bør være omhyggelig med at undgå at gribe til strukturelle initiativer, som man ikke ville gennemføre under normale omstændigheder, for at løse et problem her og nu,« siger Carl-Johan Dalgaard.

»Formandskabet har tidligere anbefalet, at beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft sænkes. Det vil bidrage til at mindske manglen på arbejdskraft, og vores tidligere analyser viser, at de afledte effekter på løn og beskæftigelse for danskere er stærkt begrænsede,« siger Carl-Johan Dalgaard.

På den måde lægger vismændene sig op af et stort ønske fra arbejdsgiverne, mens fagbevægelsen er imod.