»Nu ligner det lige pludselig et fremragende år« – ny opjustering af væksten i dansk økonomi kan være på vej

Danmarks Statistik kan være på vej med en oprevidering af væksten i 2019. Det vurderer to økonomer, efter at nye tal peger på et langt større overskud på betalingsbalancen end først beregnet.

Danmarks Statistik kan være på vej med en oprevidering af væksten i 2019, vurderer to økonomer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vakte stor opsigt, da Danmarks Statistik sidste år offentliggjorde reviderede tal for den økonomiske vækst for årene 2016 til 2018.

Pludselig blev væksten i Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) i 2016 opjusteret fra 2,4 til 3,2 procent, mens skønnet for væksten i 2018 blev opjusteret fra 1,5 til 2,4 procent. Den kraftige justering af BNP-tallene affødte skarpe reaktioner fra flere politikere og økonomer.

»BNP-tallene er historisk blevet anset som et kongetal for dansk økonomi og dermed en facitliste over den økonomiske tilstand. Den position bør BNP-tallene endegyldigt fratages oven på de seneste års massive opjusteringer,« lød det blandt andet fra Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Nu kan Danmarks Statistik være på vej med endnu en stor opjustering af BNP-væksten – denne gang for 2019.

Det vurderer cheføkonom i Nykredit Troels Kromand Danielsen, efter at Danmarks Statistik har lavet en stor oprevidering af overskuddet på betalingsbalancen.

Historisk stort overskud

Overskuddet er blevet opjusteret med 27 milliarder kroner, så vurderingen nu lyder, at Danmark havde et overskud på betalingsbalancen på 207 milliarder kroner sidste år – et historisk stort tal.

»Danmarks Statistik har fået nye oplysninger og har fundet frem til, at der sidste år blev eksporteret mere, end man hidtil har opgjort. Det burde føre til en opadgående revision af BNP-væksten i 2019,« siger Troels Kromand Danielsen og uddyber:

»Vi har flere gang set, at Danmarks Statistik i efteråret har gået tallene igennem, efter at de har fået nye oplysninger ind, som har ført til en oprevidering af betalingsbalancen. Tidligere har revisioner af udenrigshandlen og betalingsbalancen i denne størrelsesorden også ført til efterfølgende oprevideringer af BNP-væksten,« siger Troels Kromand Danielsen.

De seneste tal fra Danmarks Statistik peger på, at Danmarks bruttonationalprodukt voksede med 2,3 procent sidste år.

Men efter den store stigning i overskuddet på betalingsbalancen er det ikke utænkeligt, at BNP-væksten bliver oprevideret til omkring tre procent, vurderer Troels Kromand Danielsen.

»Hvis Danmarks Statistiks revision af betalingsbalancen knytter sig til eksportpriserne, så er det hele en nominel størrelse, og så kommer det ikke til at påvirke det reale BNP. Men omvendt kan det også være, at det er mængderne – altså hvor meget der er blevet eksporteret – der er revideret, og hvis det er tilfældet, så kommer hele dagens revision af handelsbalancen til at slå ud i realt BNP,« siger Troels Kromand Danielsen og fortsætter:

»Hvor meget, der skyldes priser, og hvor meget, der skyldes mængder, er meget svært at sige. Men hvis man laver en heroisk antagelse om, at det er fifty-fifty, så kommer man frem til, at BNP-væksten var 2,9 procent sidste år.«

Hos Sydbank vurderer cheføkonom Søren V. Kristensen også, at der er stor sandsynlighed for, at den store opjustering af overskuddet på betalingsbalancen vil føre til en oprevidering af BNP-væksten i 2019.

»Det kan sagtens være, at vi kommer op på en BNP-vækst i underkanten af tre procent. Det tror jeg er meget realistisk. Vi vidste godt, at 2019 var et godt år for dansk økonomi, men nu ligner det lige pludselig et fremragende år,« siger Søren V. Kristensen.

Både Søren V. Kristensen og Troels Kromand Danielsen fremhæver, at det er vanskeligt at opgøre BNP, og at det derfor er svært at komme udenom senere revideringer af tallene.

Ifølge Danmarks Statistisks udgivelseskalender vil den næste revidering af nationalregnskabet blive offentliggjort 30. september.