Nu kommer vinterens hårde dom over dansk økonomi – klar advarsel mod udvidelse af Boligjobordningen

Nationalbanken kommer med ny spådom for den danske økonomi. Øget smittespredning rammer økonomien både i år og til næste år.

Med nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen kommer Danmarks Nationalbank med en ny spådom for den danske økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens store dele af Danmark lukker ned, kommer Danmarks Nationalbank nu med en ny spådom for den danske økonomi. Nationalbanken skriver, at øget smittespredning rammer og forsinker genopretningen af dansk økonomi.

Nationalbanken mener, at landets samlede produktion i form af BNP vil falde med 3,9 procent i år for derefter at stige med henholdsvis 2,7 procent til næste år og 3,2 procent året efter.

For både i år og næste år er der tale om en nedjustering, i forhold til da Nationalbanken senest udsendte en prognose for den danske økonomi. Det skete i slutningen af september.

Nationalbanken skriver i analysen, at smitten er taget til i styrke siden september, og at der er indført nye restriktioner. Det gør, at den danske økonomi vil komme lidt langsommere op i gear til næste år.

Nationalbanken påpeger desuden, at restriktioner stadig begrænser rejser, og samtidig sker der en forskydning af forbruget hen mod brancher, der ikke er underlagt restriktioner. Det gør også, at Nationalbanken med nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen advarer mod en udvidelse af boligjobordningen.

»Den planlagte udvidelse af Boligjobordningen, der giver mulighed for at trække en række serviceydelser og håndværkerydelser fra i skat, er ikke hensigtsmæssig, da den skubber til aktivitet i erhverv, hvor aktiviteten i forvejen er høj,« fremhæver Nationalbanken.

»I den nuværende situation er der ikke behov for yderligere finanspolitiske lempelser, da det især øger efterspørgslen i de dele af økonomien, som ikke er underlagt restriktioner,« siger Lars Rohde.

Samtidig understreger Nationalbanken, at der er behov for fortsat støtte hen over vinteren til de brancher, der er ramt af restriktioner. Den lave offentlige gæld gør, at det er muligt.

»Støtteordningerne skal ikke have permanent karakter, og med en hurtig udrulning af en effektiv vaccine bør de nuværende støtteordninger ikke have lang levetid,« siger Lars Rohde.

Mindre hæmmet

I analysen bliver det fremhævet, at danskernes forbrug er mindre hæmmet af restriktionerne end i foråret. Udbetalingen af de tre ugers indefrosne feriepenge løftede forbruget med tre milliarder kroner i oktober, og Nationalbanken regner med, at feriepengene samlet vil øge forbruget med 23 milliarder kroner.

Det er i perioden fra tredje kvartal sidste år og til første kvartal i år.

I en kommentar til analysen skriver Dansk Industri, DI, at Nationalbanken samlet har set skåret én procent af væksten i 2020 og 2021. Det svarer til et dyk på 23 milliarder kroner.

»Det er især eksporten, der er hårdt ramt af coronakrisen. Nationalbankens nye prognose viser, at vi skal et godt stykke ind i 2022, før eksporten er tilbage på samme niveau som før coronakrisen,« siger Allan Sørensen.

I en kommentar skriver cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer, at han er enig i, at finanspolitikken ikke skal lempes yderligere. Til gengæld er der en anden ting, Dansk Erhverv er utilfreds med.

»Jeg synes ærligt talt, at det er ærgerligt, at Nationalbanken i den nuværende meget alvorlige situation ikke anbefaler en mere målrettet kompensation og stimuli til de hårdt prøvede oplevelseserhverv,« skriver Tore Stramer.

»Vi risikerer simpelthen, at en række dygtige og rentable virksomheder knækker nakken, hvis der ikke bliver givet den nødvendige kompensation,« skriver Tore Stramer videre.