Nu kommer fyresedlerne i byggeriet og beskæftigelsen dykker

Beskæftigelsen i byggeriet falder mærkbart næste år, viser en ny analyse fra Dansk Byggeri. Risikoen er, at det kommer til at gå endnu værre, end prognosen spår.

Teknisk direktør Christian Dahl Pedersen hos murervirksomheden J. Ole Pedersen A/S kan godt mærke, at vendingen er ved at komme i byggeriet. Virksomheden bliver bedt om at give tilbud på langt færre opgaver end tidligere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Intet varer evigt – heller ikke de gode tider i byggeriet. Næste år begynder fyresedlerne at komme, og beskæftigelsen vil dykke for første gang siden 2013, spår en ny analyse fra Dansk Byggeri. Det helt afgørende for byggeriet er nu, at markedet ikke ramler sammen på samme måde, som det skete lige efter finanskrisen.

Det vil i givet fald være meget ubehageligt for hele den danske økonomi.

Hos murermester J. Ole Pedersen i Kvistgård i Nordsjælland kan man allerede nu mærke nedgangen. Virksomheden laver murerarbejde inden for både nybyggeri og renovering.

»Jeg synes, at vi har kunnet mærke, at opsvinget har været der, men så har det hellere ikke været voldsommere. Hvis jeg ser fremad, er jeg noget mere skeptisk. Jeg synes, at jeg ser ind i en fremtid, hvor konjunkturerne er faldende. Vi bliver ikke spurgt om give tilbud på lige så mange opgaver, som vi gjorde for bare et år siden,« siger teknisk direktør Christian Dahl Pedersen.

GRAFIK

Så meget bliver der bygget

Udviklingen i det samlede antal påbegyndte boliger fordelt på alment og privat byggeri.

Virksomheden J. Ole Pedersen har lidt over 100 ansatte, men det antal kan nemt falde i løbet af næste år, mener Christian Dahl Pedersen.

»Jeg fornemmer, både når det gælder nybyggeri og renovering, at markedet er på vej ned. Jeg kan være bekymret for, at omsætningen vil falde. Hvis omsætningen vil være faldende, vil jeg være bekymret for antallet af medarbejdere. Det vil være gældende for hele branchen,« siger Christian Dahl Pedersen.

»Men jeg forventer ikke, at vi får et fald som i nullerne. Jeg håber, at vi får en blød landing, så vi undgår den bratte opbremsning, vi fik i finanskrisen« siger Christian Dahl Pedersen.

Præget af store udsving

Analysen fra Dansk Byggeri kan være ildevarslende for hele den danske økonomi. Når vi kommer ind i en nedtur er byggebranchen den første til at mærke det, og når vi kommer ind i en optur, er byggeriet det sidste til at mærke det. Det gør, at konjunkturerne i byggeriet ofte er præget af nogle store op- og nedture. Lige før finanskrisen toppede beskæftigelsen inden for byggeriet med næsten 190.000 ansatte, men der var helt klart tale om en overophedning.

Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri

»Byggeriet er som kanariefuglen nede i kulminen. Når det først går ned hos os, plejer det at ramme resten af økonomien.«


Det gav efterfølgende et dyk på næsten 30.000 personer på to år. Denne gang tror Dansk Byggeri på en mere blød landing. Allerede i 2021 regner Dansk Byggeri med, at beskæftigelsen begynder at stige igen, men det skyldes udelukkende Femern-forbindelsen. Hvis den ikke bliver sat i gang, vil beskæftigelsen også falde i 2021, og Dansk Byggeri understreger, at der er en risiko, at det kommer til at gå værre, end prognosen umiddelbart lægger op til.

»Byggeriet er som kanariefuglen nede i kulminen. Når det først går ned hos os, plejer det at ramme resten af økonomien. Vi har haft opsving i seks år, og der er meget, som tyder på, at vi nærmer os afslutningen«, siger Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri.

GRAFIK

Kurven knækker for beskæftigelsen

Udviklingen i beskæftigelsen inden for byggeriet.

Han fremhæver, at selv om dansk økonomi står godt rustet til dårligere tider, er det politiske fokus på Christiansborg i øjeblikket forkert, og det kan gøre, at hvis dansk økonomi kommer ind i en nedtur, kan det blive endnu sværere at komme ud af den.

»Jeg er dybt bekymret for, at man har sat reformerne i stå i Folketinget. Det, som har betydet meget for det her opsving, er reformerne. De har hele tiden været med til at øge arbejdsudbuddet og dermed beskæftigelsen. Men man kan godt være nervøs for, at regeringen ikke vil lave flere reformer. Den fokuserer i stedet på et ikkeeksisterende ulighedsproblem. Regeringen skulle i stedet se på, hvordan vi kan blive ved med at skabe økonomisk vækst,« siger Lars Storr-Hansen.

Regeringen skal passe på

Dansk Byggeris spådom for den danske økonomi står bestemt ikke alene. Onsdag kom et nyt konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik for industrien. Det viste, at virksomhederne nu er i det dårligste humør i fire år. Det er den internationale uro, der skaber den mere sure stemning.

GRAFIK

Masser af nye job til danskerne

Figuren viser udviklingen i beskæftigelsen målt i antal personer for hele den danske økonomi.

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen mener, at vi skal indstille os på, opsvinget er ved at være slut i den danske økonomi.

»Det ses mest tydeligt på beskæftigelsen, hvor væksten er aftaget. Om det bliver et egentligt tilbageslag eller bare en afmatning med lidt lavere vækst, er det for tidligt at sige noget om endnu,« siger Bo Sandemann Rasmussen, der mener, at det her og nu er begrænset, hvad regeringen kan gøre.

Finansloven for næste år giver en mindre hjælpende hånd til dansk økonomi. Det er meget passende, mener Bo Sandemann Rasmussen.

»Regeringen skal også passe på ikke at gøre for meget. Når det gælder byggeriet, så har de virkelig ligget på et højt nærmest overnormalt niveau i specielt Aarhus og København. Jeg kan ikke forestille mig, at byggeriet her i Aarhus kan blive ved med at køre på så højt niveau. Der kommer et mætningspunkt, og det gør heller ikke så meget,« siger Bo Sandemann Rasmussen.