Nu er det fuld fart frem: Verdensøkonomien styrer mod den højeste vækst siden 1973

De seneste måneder er udsigterne for verdensøkonomien blevet forbedret markant. Nu vurderer OECD, at verdensøkonomien styrer mod den højeste vækstrate siden 1973.

OECD skønner, at verdensøkonomien vil vokse kraftigt i år. Det skyldes ikke mindst, at udrulningen af vacciner skrider hastigt frem i mange lande. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Dietsch/EPA/Ritzau Scanpix

Det var nedslående læsning, da OECD i starten af marts sidste år sendte en opdateret prognose for verdensøkonomien på gaden.

På det tidspunkt spredte coronavirussen sig hastigt fra Asien til resten af verden, hvilket fik organisationens økonomer til at konkludere, at verdensøkonomien styrede mod den laveste vækst siden finanskrisen i slutningen af nullerne.

Helt anderledes er det at læse den nye prognose, som OECD har sendt på gaden tirsdag formiddag.

Her har OECD opjusteret sin prognose, så vækstskønnet for verdensøkonomien i år nu lyder på 5,6 procent – en opjustering på 1,4 procentpoint fra den seneste prognose, som blev udgivet i december sidste år.

Hvis OECD får ret i sin prognose, vil det være den højeste BNP-vækst, der er registreret siden 1973.

»Det er meget opløftende, selvom en del af fremgangen skal ses i sammenhæng med, at verdensøkonomien skrumpede med 3,4 procent i 2020,« siger Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

Milliardstore hjælpepakker

Den nye prognose fra OECD, som ofte bliver betegnet som de rige landes klub, betyder også, at det globale BNP vil være tilbage på før-kriseniveauet i midten af 2021.

»Det er ærligt talt en meget positiv udvikling, som de færreste nok havde turdet håbe på for bare få måneder siden,« siger Tore Stramer.

OECDs optimistiske syn på udsigterne for verdensøkonomien skyldes, at mange lande er lykkedes med at inddæmme og kontrollere coronasmitten, samtidig med at udrulningen af vacciner går taktfast frem i store dele af verden.

Dertil vil verdensøkonomien også få et solidt skub fra de milliardstore hjælpepakker, som regeringer i hele verden har lanceret i et hidtil uset tempo det seneste år.

»Alene i USA ventes den betydelige finanspolitiske stimuli sammen med udrulningen af vaccinerne at øge BNP med omkring tre procent. Det er mildt sagt en voldsomt finanspolitisk indsprøjtning, der også vil gavne resten af verdensøkonomien herunder naturligvis også Danmark,« siger Tore Stramer og tilføjer:

»Selvom prognosen naturligvis er forbundet med usikkerhed, så hælder jeg bestemt til, at OECD kommer i mål med sin positive prognose. Det er rigtig godt nyt for de danske eksportvirksomheder og dermed også dansk økonomi. Meget tyder på, at 2021 bliver året, hvor verdensøkonomien lægger coronakrisen bag sig.«

Det er især verdens største økonomi, USA, der står til et stærkt økonomisk comeback i år. OECD forventer nu, at den amerikanske økonomi vil vokse med 6,5 procent i år, hvilket er 3,3 procent mere, end hvad organisationen forventede for tre måneder siden.

For euroområdet er OECDs forventning til væksten i det indeværende år kun blevet opjusteret med 0,3 procent, så vækstskønnet nu lyder på 3,9 procent.