Nu er der landet en aftale om kompensation til erhvervslivet

Den del af erhvervslivet, som bliver ramt af de nye nedlukninger, kan se frem til en hjælpende hånd fra Folketingets partier.

 
Flere lande melder om tilfælde af den nye omikronvariant. Video: CNN/AP/Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et flertal af Folketingets partier er blevet enige om en kompensationsaftale for dansk erhvervs- og kulturliv.

Det fortalte erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et såkaldt doorstepmøde foran pressen torsdag eftermiddag.

»Smitten stiger voldsomt, og der er kommet en ny variant til. Derfor er vi nødt til at indføre restriktioner igen fra i morgen. Det kommer til at ramme enkelte brancher hårdt,« indledte ministeren.

Foruden Simon Kollerup deltog kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen og en række ordførere på mødet. Alle partier med undtagelse af Liberal Alliance og Nye Borgerlige har med erhvervsministerens ord aftalt at »spænde sikkerhedsnettet ud igen«.

Det betyder, at de virksomheder, der fra fredag 10. december bliver ramt af en ny tvangsnedlukning af nattelivet, får adgang til fuld kompensation for faste omkostninger. Derudover bliver der drøftet lønkompensation til de tvangsnedlukkede.

Hidtil har kravet for kompensation som følge af coronarestriktioner været et omsætningstab på 45 procent. Den grænse er aftalepartierne nu blevet enige om at sætte ned til 30 procent gældende fra 1. december.

Når en virksomhed tidligere har skullet søge kompensation, har det været med et krav om dokumentation for omsætningsfald i to måneder. Nu gives der mulighed for at søge kompensation på baggrund af et omsætningsfald alene i december.

Kompensationsordningen for selvstændige, freelancere og kombinatører bliver også genåbnet. Her er der ligeledes krav om en omsætningsnedgang på 30 procent for at gøre brug af den ordning.

For virksomheder, der leverer til den lokale julefrokost, er der også kompensation at hente. Her bliver der udviklet en særlig pulje, der kan kompensere for de varer, de har købt ind til den kommende weekend, og som nu skal kasseres. Ordningen vil ifølge ministeren kun gælde i den kommende weekend.

»Tanken med den særlige pulje er at gribe de virksomheder, der har købt stort ind til den weekend, der begynder fredag. De kommende weekender vil ordningen for de faste omkostninger kunne give en dækning for nogle af de udgifter, man har til letfordærvelige varer,« lød det fra Simon Kollerup.

I alt er der tale om en hjælpepakke til 2,4 milliarder kroner.

Hurtig aftale

Det tog aftalepartierne omkring tre timer at blive enige. Og det vækker glæde hos Dansk Erhverv, at det lykkedes at lande en hurtig aftale. Men ifølge administrerende direktør Brian Mikkelsen er der stadig uklarheder i aftalen.

»Det fremstår noget uklart, hvordan ansvaret skal placeres, når nogen for eksempel aflyser et arrangement som følge af en opfordring. Når der kommer en opfordring, så vil det ofte virke som et påbud. Vi hører fra mange af vores medlemmer, at de lige nu får adskillige aflysninger, selvom man altså gerne må tage for eksempel på restaurant, på hotel eller tage familien med ud at opleve noget sammen,« siger Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Hos Dansk Industri er man også godt tilfredse med, at det er lykkedes at lande en hurtig aftale. Ligeledes er man også glad for, at virksomhederne i den nye aftale højst skal have en omsætningsnedgang på 30 procent for at kunne modtage kompensation.

De mener dog, at man fra ministeriets side bør sikre, at virksomhederne ikke lander mellem to stole, når det kommer til de praktiske omstændigheder.

»Tidligere er for mange virksomheder landet mellem to stole uden at få ordentlig kompensation. Det er i høj grad i den konkrete og tekniske udformning af ordningerne, at problemerne opstår. Det må ikke ske igen, når kompensationsordningerne kommer til at rulle om lidt,« siger politisk direktør i Dansk Industri Emil Fannikke Kiær.

Torsdag blev det også oplyst, at skatteminister Morten Bødskov (S) vil indkalde ordførerne til drøftelser om status for tilbagebetaling af coronarelaterede lån.