Nationalbanken sender opfordring: Vær klar til at sløjfe håndværkerfradrag

Der er risiko for overophedning af dansk økonomi, vurderer Nationalbanken, som opfordrer regeringen til at være klar til at stramme finanspolitikken – heriblandt afskaffe Boligjobordningen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk økonomi er i 2021 på vej mod den højeste vækst i 15 år, men den hurtige genopretning er ikke en ren solstrålehistorie.

Virksomheder kæmper lige nu med at finde arbejdskraft, og globale forsyningskæder er plaget af kapacitetsproblemer. På den baggrund kan det videre forløb ud af pandemien blive ujævnt.

Det konkluderer Nationalbanken i en ny prognose for dansk økonomi, hvor bruttonationalproduktet, BNP, i år skønnes at stige med 3,8 procent. I 2022 og 2023 ventes BNP at stige med henholdsvis 3,1 og 2,4 procent.

»Hvis dansk økonomi fortsætter ind i højkonjunkturen på en balanceret måde de kommende år, er der ikke behov for en større opstramning af finanspolitikken end foreslået af regeringen. Dansk økonomi er grundlæggende sund og konkurrenceevnen er god,« siger nationalbankdirektør Lars Rohde i en pressemeddelelse.

»Bør være klar til at stramme«

Der er dog en række forudsætninger for, at en meget kraftig efterspørgsel kan udvikle sig til en overophedning, vurderer Nationalbanken.

»Regeringen bør være klar til at stramme finanspolitikken for at dæmpe kapacitetspresset i økonomien, så vi undgår et abrupt omslag i konjunkturerne,« siger Lars Rohde.

Nationalbanken peger konkret på en afskaffelse af Boligjobordningen, som også kaldes håndværkerfradraget, som et oplagt tiltag, der kan være en del af en større opstramning, da ordningen bidrager til at løfte aktiviteten i en i forvejen travl byggebranche.

Uenighed om boligindgreb

Derudover mener Nationalbanken, at det i øjeblikket er et godt tidspunkt at gennemføre forbedringer af strukturerne omkring boligmarkedet, der kan forebygge uholdbar risikoopbygning.

»Med udsigt til at dansk økonomi bevæger sig ind i en moderat højkonjunktur, er det et godt tidspunkt at gennemføre yderligere tiltag, der øger produktionskapaciteten. Det vil bidrage til et balanceret opsving – også fremover,« lyder det fra Nationalbanken.

Regeringen afviste tirsdag af følge en henstilling fra sin egen vagthund Det Systemiske Risikoråd om at stramme danske boligejeres adgang til afdragsfrie lån mod pant i fast ejendom.

»Udviklingen på boligmarkedet er i gang med en stabilisering, hvor der kommer mere ro på. Det er gode tegn, og derfor er der heller ingen grund til at gribe ind her og nu, hvor vi samtidig ser, at dansk økonomi er sund. Husholdningernes økonomi er robust, og bankerne er stabile,« lød det fra erhvervsminister Simon Kollerup.