Regeringen afviser indgreb mod afdragsfrie lån

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) afviser at følge den henstilling om et boligindgreb, der er kommet fra Det Systemiske Risikoråd med nationalbankdirektør Lars Rohde for bordenden – men skærper nu overvågningen af boligmarkedet.

Regeringen har besluttet ikke at gribe ind i lånereglerne på boligmarkedet, meddeler erhvervsminister Simon Kollerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen hælder nu et indgreb på boligmarkedet ned ad brættet.

Det oplyste erhvervsminister Simon Kollerup (S) tirsdag eftermiddag.

»Udviklingen på boligmarkedet er i gang med en stabilisering, hvor der kommer mere ro på. Det er gode tegn, og derfor er der heller ingen grund til at gribe ind her og nu, hvor vi samtidig ser, at dansk økonomi er sund. Husholdningernes økonomi er robust, og bankerne er stabile,« siger Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

Under coronakrisen har der været fart på det danske boligmarked. Udviklingen har vakt bekymring hos Det Systemiske Risikoråd, der 22. juni sendte en henstilling afsted til Simon Kollerup om at gribe ind på boligmarkedet ved at begrænse adgangen til de afdragsfrie lån.

Skærper overvågning

Erhvervsministeren har haft tre måneder til at svare på, om han vil følge de anbefalinger, som regeringens egne finansielle toprådgivere er kommet med. Hvis man vælger ikke at følge en henstilling fra Risikorådet, skal man begrunde det i en skriftlig redegørelse.

Allerede da henstillingen kom, understregede Simon Kollerup, at regeringen ingen planer havde om et indgreb, og at man derfor ville benytte svarfristen på de tre måneder til at se tiden an. Og udviklingen på boligmarkedet hen over sommeren har altså ikke fået ministeren til at ændre mening.

Erhvervsministeren mener dog, at der er grund til at skærpe overvågningen af boligmarkedet for at være på forkant:

»Regeringen vil fortsat have et stærkt fokus på at undgå, at der opstår problemer på boligmarkedet. Derfor vil vi nu skærpe regeringens overvågning af aktiviteten på boligmarkedet, så vi kan reagere, hvis der opstår behov. Det mener jeg er rettidig omhu, mens vi nu forhåbentlig går fra coronatider til mere almindelige tider – også på boligmarkedet,« siger Simon Kollerup.

»Regeringen er fortsat dybt optaget af, at Danmark er et samfund med plads til alle, og hvor det er vigtigt, at ikke mindst vores store byer er steder med plads til alle indkomstgrupper. Derfor vurderer vi løbende, hvordan eventuelle barrierer på boligmarkedet kan adresseres,« tilføjer ministeren.

Mindre stigninger end før finanskrisen

I et brev adresseret til Lars Rohde, der er formand for Det Systemiske Risikoråd og direktør for Danmarks Nationalbank, konstaterer regeringen, at de prisstigninger på boliger, vi har set det seneste år, ikke har været så store som i årene op til finanskrisen, ligesom vi i Danmark ikke har haft en langstrakt periode med ekstraordinært store boligprisstigninger.

»Vi kan samtidig se, at kreditvæksten har været lav til moderat i årene efter finanskrisen, ligesom de seneste måneders udvikling på boligmarkedet indikerer, at det ekstraordinært høje boligsalg, som indtrådte i forbindelse med coronapandemien, er aftaget til et mere normalt leje,« står der i brevet med Simon Kollerup som afsender.

Regeringen gør desuden opmærksom på, at der siden finanskrisen i 2008 er gennemført en række tiltag i den finansielle regulering af boliglån.

I redegørelsen skriver Simon Kollerup, at han har bedt Finanstilsynet om at udvide afrapporteringen til Erhvervsministeriet, »så udviklingen i brugen af afdragsfrihed overvåges i bredere forstand«.

Finanstilsynet ønsker ikke at kommentere redegørelsen fra Erhvervsministeriet.

Nationalbanken holder pressemøde onsdag formiddag, hvor Lars Rohde forventes at kommentere afvisningen af Risiokorådets anbefaling.

LÆS MERE