Mindre hak i tuden til ejerlejlighederne i hovedstaden

Priserne på ejerlejligheder dykkede i marts med 2,1 procent i forhold til samme måned året før. For første gang i seks år regner Nykredit med fald i priserne på ejerlejligheder i København for hele 2019.

Priserne på ejerlejligheder i hovedstaden dykkede med 2,1 procent i marts i forhold til samme måned sidste år. På landsplan dykkede priserne på ejerlejlighederne også med 2,1 pct. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen

Det er svære tider for en række boligejere. Marts måned gav et mindre hak i tuden til priserne på ejerlejligheder både på landsplan og i hovedstaden. Målt i forhold til marts sidste år dykkede priserne med 2,1 procent på landsplan. I København dykkede priserne ligeledes med 2,1 pct.

Det er anden måned i træk, at priserne på ejerlejlighederne falder på landsplan. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Opgørelsen er udelukkende delt op i tal for hele landet samt for hovedstaden.

Tallene viser, at det er nye tider for ejerlejligheder i København.

»Vi er gået fra en periode, hvor priserne i hovedstaden bare steg og steg i forhold til året før. Nu er markedet bremset op. Den årlige prisstigning ramte først nulpunktet, og i 2019 er priserne begyndt at være under niveauet fra året før,« siger boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit, Mira Lie Nielsen, der fremhæver, at Nykredit for 2019 som helhed forventer et dyk i priserne på ejerlejligheder i hovedstaden.

For landet som helhed tror Nykredit på en lille stigning i priserne på ejerlejligheder på 1,2 pct. i år.

»Det er første gang i seks år, at vi forventer en nedgang i priserne på ejerlejligheder i København. Det bliver meget spændende at følge priserne i de næste måneder. For efter at vi i en periode kun har set faldende handelstal, så er handelsaktiviteten i hovedstaden pludselig gået kraftigt op. Der er en fornemmelse af, at det er begyndt at gå ret hurtigt i København,« siger Mira Lie Nielsen, der fremhæver, at den senere tids faldende rente vil være med til at afbøde noget af det nedadgående pres på priserne.

»Når de faste renter bliver lavere, kan boligkøbere købe for mere med den samme indkomst, og samtidig giver rentefaldet en besparelse i husholdningsbudgettet,« siger Mira Lie Nielsen.

Peger i begge retninger

Opbremsningen på det københavnske marked for ejerlejligheder kommer efter en række år, hvor det er gået ganske pænt frem. Mere præcist er priserne på ejerlejlighederne i København blevet øget med omkring 80 pct. siden 2012.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit

»Det er første gang i seks år, at vi forventer en nedgang i priserne på ejerlejligheder i København.«


På nuværende tidspunkt koster ejerlejligheder i gennemsnit 2,33 mio. kr. på landsplan, mens de i hovedstaden koster 2,79 mio. kr. i gennemsnit. Trods det mindre dyk i marts er priserne stadig noget højere, end før finanskrisen fik det hele til at ramle. I marts 2006 kostede ejerlejlighederne 1,81 mio. kr. i gennemsnit på landsplan, mens de kostede 2,14 mio. kr. i gennemsnit i hovedstaden.

Der er tale om priser fra de enkelte år. Det vil sige, at de ikke er korrigeret for inflation.

Mira Lie Nielsen påpeger, at når man måler på det, man kalder boligbyrden, så var den en del højere tilbage i 2006, end den er i dag. Det skyldes i høj grad den rekordlave rente, vi har fået efter finanskrisen.

Ser vi fremad på det københavnske marked for ejerlejligheder, er der en række forhold, der trækker i retning af højere priser, og nogle forhold, som trækker i den modsatte retning.

God dansk økonomi med stigende beskæftigelse og flere penge mellem hænderne for de danske familier vil give et opadgående pres på priserne. Den uhyre lave rente vil også være med til at holde hånden under markedet.

Hertil kommer, at der til stadighed sker en tilflytning til hovedstaden. Det giver en øget efterspørgsel og vil presse priserne op i det omfang, der ikke bliver udbudt nok nye boliger. Gennem de senere år er der bygget meget nyt i hovedstaden, men spørgsmålet er, om det er de rigtige boliger. Stadig flere bor alene i København, og der er ikke nok mindre og lidt billigere boliger til at udfylde det behov, mener flere økonomer.

I retning af lavere priser for ejerlejligheder i København i den kommende tid trækker strammere kreditregler for købere med høj gæld samt usikkerhed om de kommende boligskatter.