Margrethe Vestager slår hårdt igen mod angreb fra Macron og Merkel

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

EU-kommissær Margrethe Vestager sender et klart signal til Merkel og Macron om ikke at blande sig i afgørelser på konkurrenceområdet. Det sker efter, at begge regeringsledere har brokket sig over, at hun afslog den tysk-franske togfusion. Fold sammen
Læs mere
Foto: PIOTR NOWAK

God morgen.

Dagens overblik bringer os forbi Kammeradvokaten, som igen i 2018 kunne lune sig ved sit »næsten-monopol« som statens advokat. Vi skal også høre, hvorfor en hollandsk rigmandsfamilie har kastet sin kærlighed på Zealand Pharma. Men vi begynder i Bruxelles, hvor den danske EU-kommissær Margrethe Vestager giver Merkel og Macron klar besked.

1
Vestager sender klart signal til Merkel og Macron

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, svarer kontant igen på de franske-tyske brokkerier over, at hun undlod at godkende den planlagte fusion mellem togdivisionerne i franske Alstom og tyske Siemens. Den franske præsident Macron og den tyske forbundskansler Merkel har argumenteret for, at regeringerne fremover skal have det sidste ord i konkurrencesager.

Men i dagens udgave af Financial Times advarer Vestager direkte mod konsekvenserne af at udvande fusionsreglene.

»Vi har meget statslig intervention i vores økonomi, men basalt set er det et udpræget strategisk valg at have fair konkurrence – og man kan se, at det virker,« siger hun.

Hun mener, at den nuværende kurs har »tjent os vel« fordi det har skabt markeder, som har gjort europæiske virksomheder mere effektive, innovative og bedre i stand til at konkurrere globalt. Hun mener, at udvandede fusionsregler vil ændre Europas økonomiske model og forsvarer sin beslutning om at blokere for den tysk-franske togfusion.

En fusion ville have begrænset konkurrencen og have øget priserne på højhastighedstog, mener hun.

2
Kammeradvokaten kunne igen i 2018 sende rekordregning til staten

Kammeradvokaten, der siden 1936 har været statens faste advokat, sendte sidste år en regning til staten på 480 mio. kr. for levering af advokatydelser til staten. Det er ny rekord. Tendensen går stik mod de to seneste regeringers bestræbelser på at nedbringe statens forbrug af Kammeradvokaten, som de seneste ti år har solgt advokatydelser til staten for 3,7 mia. kr.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) bebuder i Berlingske nye tiltag for at reducere forbruget.

»Statens forbrug af Kammeradvokaten har været alt for stort i flere år. Udgifterne har særligt siden 2014 været stigende, og det er uholdbart. Der er behov for at gøre meget mere,« siger Sophie Løhde.

TILBUD: Få fuld digital adgang til berlingske.dk for 0 kr. første måned. Herefter kun 99 kr./md.

Hun har flere initiativer på vej, som skal nedbringe statens forbrug af Kammeradvokaten yderligere. Blandt andet vil hun indføre en form for intern forhåndsgodkendelse af ministeriernes brug af Kammeradvokaten. Et såkaldt »følg eller forklar-princip« bliver indtil videre indført i Finansministeriet, i Beskæftigelsesministeriet, i Erhvervsministeriet og i Økonomi- og Indenrigsministeriet, oplyser Løhde.

 

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

 

3
Hollandsk familiefond øjner dansk biotek-jackpot

Den hollandske familiefond Van Herk Groep har købt stort op i det danske biotekselskab Zealand. Fonden håber med investeringen at kunne gentage succesen og gøre en lige så god forretning, som da fonden købte op  i Ablynx, som Sanofi købte for næsen af Novo Nordisk. Van Herk Group ejede ti pct. af Ablynx, som Sanofi købte for 3,9 mia. euro.

Til Jyllands-Posten siger investeringschefen i fonden Dharminder Chahal:.

»Jeg ser det nuværende Zealand Pharma som Ablynx for ca. to år siden. Dengang ville jeg have sagt præcis det samme om Ablynx, som jeg i dag siger om Zealand Pharma.«  .

Han peger på selskabets pipeline, hvor han ser, hvad han betegner som nogle meget stor triggers, de kommende 18-24 måneder.

Det skal investorerne holde øje med

Investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, peger her på tre ting, man bør holde øje med på markederne i dag:

  • Parken Sport- og Entertainment kommer med regnskab i dag. Siden det angivelige udenlandske forsøg på en overtagelse har det kun været ved hjemmebanesejre, at taget har været ved at løfte sig og skabe opmærksomhed. Der kommer næppe de store taloverraskelser i regnskabet, og spørgsmålet er, om der kommer yderligere kommentarer til forløbet, som investorerne kan tage bestik af?
  • I Asien stiger aktierne markant, efter at mulighederne for, at der kommer en handelsløsning mellem USA og Kina, stiger. Også i Europa er der lagt op til stigninger, som kan blive på mellem 0,5 pct. og en pct.
  • Investorerne er ved at have fået i pose og i sæk. Risikoen for en handelskrig mellem USA og Kina er aftaget markant, investorerne er ikke længere i højeste aktiealarmberedskab, og forude venter måske en fornuftig Brexit-aftale. I løbet af weekenden har det forlydt, at May gør fremskridt med at få overbevist skeptikere om, at en god Brexit-aftale er bedst for alle. Kommer der positive nyheder fra Downing Street i dag, som investorerne kan forholde sig til?

Det sker på markederne

De asiatiske aktier starter ugen med markante stigninger i særligt Kina efter tegn på, at USA og Kina er tæt på at indgå en aftale, der kan afslutte den langvarige handelskrig.

Nikkei 225: +1 pct.

Shanghai Composite: +2,5 pct.

Hongkongs Hang Seng: +1,1 pct.

Sydkoreas Kospi: -0,2 pct.