Manden, der granskede finanskrisen, slår alarm: Ny krise kan være på vej

Jesper Rangvid er en af dem her i landet, der ved mest om finanskrisen, og nu kommer han med en usædvanlig advarsel.

Jesper Rangvid, professor i finansiering ved Copenhagen Business School, var i 2013 i spidsen for det ekspertudvalg, der kulegravede finanskrisens årsager for den daværende regering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste år er aktierne steget massivt, mens boligpriserne er eksploderet. Og det er sket med en sådan fart, at der ikke længere kan være tvivl om, at de to markeder er overophedet.

Sådan lyder det fra CBS-professor Jesper Rangvid, der nu slår alarm. Han er en af dem her i landet, der ved mest om finanskrisen, og nu advarer han i Børsen om, at Danmark kan være på vej mod en ny økonomisk krise.

»Hvis både et overophedet aktie- og boligmarked falder samtidigt, står vi i en situation, som vi ikke har prøvet før. Det er bekymrende,« siger han.

Jesper Rangvid ved om nogen, hvor pludselig en finanskrise kan overraske alt og alle.

Det var i 2013, at han som formand for en gruppe eksperter aflagde rapporten, der skulle afdække årsagerne til én af de mest omdiskuterede epoker i nyere tid: finanskrisen.

Professoren slog uden omsvøb fast, at der ikke var én skurk eller én ting, der gik galt i 2008. I stedet lagde han vægt på, at krisen var en konsekvens af mange uforudsete og forskellige hændelser, og det er den slags, der nu igen kan få korthuset til at vælte.

Det Systemiske Risikoråd er også bekymret

Også statens finansielle vagthund, Det Systemiske Risikoråd, er bekymret for udviklingen på boligmarkedet. I juni sendte rådet en henstilling afsted til erhvervsminister Simon Kollerup (S) om at gribe ind på boligmarkedet ved at begrænse adgangen til de afdragsfrie lån.

Rådet har efterspurgt et indgreb mod de afdragsfrie lån, fordi boligejerne bliver mere følsomme over for rentestigninger og prisfald på boligmarkedet, når de ikke afdrager deres gæld. Men det har regeringen afvist.

I stedet vil regeringen foretage en skærpet overvågning af boligmarkedet og udviklingen i de afdragsfrie lån.

Regeringens tiltag er ifølge direktør for Danmarks Nationalbank Lars Rohde ikke gode nok. Lars Rohde sidder også for bordenden i Det Systemiske Risikoråd.

»Jeg ved ikke, hvad det er, regeringen ikke forstår. Det er godt, at vi får sikret, at alle boligejere får gælden ned til et noget mere håndterbart niveau,« sagde han torsdag i sidste uge til Berlingske.