Lars Rohde: Dansk økonomi holder kursen, men der er globale sorte skyer

De internationale spændinger er taget til, og usikkerheden om den globale økonomi er øget kraftigt over det seneste år, mener Danmarks Nationalbank med nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen.

Med nationalbankdirektør Lars Rohde i spiden har Nationalbanken netop fremlagt den seneste prognose for den danske økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den globale verden ryster, men opsvinget fortsætter stille og roligt i den danske økonomi. I år vil vi få en vækst på 1,8 pct.. I de kommende år vil den falde til 1,5 pct. Men det er stadig et opsving.

Det mener Danmarks Nationalbank med nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen, der netop er kommet med nyt skøn for den danske økonomi. Heri skriver Nationalbanken, at den danske økonom hidtil er gået fri af den nedgang, der har været i den internationale økonomi. Men det kan ikke helt vare ved.

»Vi har indtil videre stået imod den modvind, vi ser hos nogle af de større økonomier. Men vi er ikke immune. Lavere vækst i udlandet vil med tiden smitte af på en lille åben økonomi som den danske. Vi er på vej mod lidt lavere vækst i de kommende år,« siger nationalbankdirektør Lars Rohde.

Selv om væksten går lidt ned, vil dansk økonomi ifølge Nationalbankens prognose stadig befinde sig i en højkonjunktur - og lidt lavere vækst kan være positivt. Lidt lavere vækst under en højkonjunktur kan være med til at sikre økonomien mod en overophedning og dermed også mod risikoen for en efterfølgende dyb lavkonjunktur.

»At væksten går lidt ned, er ikke ensbetydende med, at vi står foran en lavkonjunktur eller recession. Finanspolitikken bør derfor ikke lempes i den nuværende situation,« siger nationalbankdirektør Lars Rohde.

Han uddyber på det efterfølgende pressemøde, at regeringen bør fastholde finanspolitikken:

»Lavere vækst kalder ikke på en lempelse af finanspolitikken. Vi er stadig i højkonjunktur. Og der er ikke ubalancer, der kan gøre os sårbare. Så det vil nok være klogt at holde krudtet tørt.«

Da Nationalbanken i marts kom med dens seneste prognose for dansk økonomi, var spådommen en vækst i år på 1,7 pct. og det samme til næste år. Nationalbanken skrev dengang, at der er tale om en balanceret højkonjunktur, men med pres på arbejdsmarkedet. Nu skriver Nationalbanken, at risikoen for overophedning på arbejdsmarkedet - mangel på arbejdskraft - er lav.

Nationalbanken understreger, at forudsætningen bag prognosen er, at der kun kommer en moderat nedgang i den golbale økonomi. Over det seneste halve år er risikoen for en kraftigere opbremsning i den internationale økonomi dog øget, skriver Nationalbanken.

Nationalbankdirektør Lars Rohde.

»Finanspolitikken bør derfor ikke lempes i den nuværende situation.«


Står godt rustet

Prognosen fra Nationalbanken kommer efter, at regeringen i slutningen af august kom med dens prognose for den danske økonomi. Heri lagde regeringen op til, at væksten i år kommer op på 1,7 pct., og næste år bliver den på 1,6 pct. Det er en anelse mindre end de foregående år, men alligevel nok til at jobfesten vil fortsætte.

Flere økonomer gjorde over for Berlingske opmærksom på, at de mente, at regeringens porgnose var for optimistisk. Med finansminister Nicolai Wammen (S) i spidsen understregede regeringen dog også, at usikkerheden for den danske økonomi er blevet større.

Det skyldes først og fremmest Brexit og handelskrigen mellem USA og Kina.

»De internationale handelspolitiske spændinger er taget til, og vilkårene for Storbritanniens udmeldelse af EU er stadig ukendte. Dansk økonomi er i udgangspunktet godt rustet – selv til en noget lavere vækst i udlandet. Det skyldes, at den aktuelle højkonjunktur herhjemme indtil videre har været balanceret,« skriver Nationalbanken om usikkerheden i den globale økonomi.

Arbejdernes Landsbanks cheføkonom Jeppe Borre ser lidt mere pessimistisk på næste år end Nationalbanken:

»I 2020 forventer vi en vækst på 1,3 pct., hvor privatforbruget i højere grad vil tage over som vækstmotor. Vi er en anelse mere pessimistiske på næste år end Nationalbanken. Der er helt tydelige udenlandske risici i form af handelskrig, Brexit og vækstafmatning, hvor alene uroen vil smitte af på dansk økonomi, og selvom privatforbruget i højere grad vil tage over som vækstmotor, så vil den forsigtige forbruger med relativt lav forbrugskvote fortsat herske,« skriver han i en kommentar.

Jeppe Borre forventer, at privatforbruget understøttes af den rekordhøje og fortsatte stigning i beskæftigelsen, en pæn reallønsfremgang samt massive rentebesparelser til mange boligejere.