Kvinderne halter efter mændene med pensionen – nu viser nye tal, hvor meget fattigere de bliver som pensionister

Ny analyse fra ATP viser, hvordan kvinderne er mere udfordret end mændene i forhold til pensionen. Pensionseksperter fremhæver, at kvinderne er bagud med pensionsopsparingen, fordi de ofte er længere tid væk fra arbejdsmarkedet.

Kvinder lever i gennemsnit 2,7 år længere end mænd og trækker sig samtidig i gennemsnit 1,6 år tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet. Det viser helt ny analyse fra ATP. Kvinderne burde derfor spare 3,3 procentpoint mere op til pension om måneden end mændene. Men det gør de typisk ikke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvinderne lever i gennemsnit længere end mændene og kan dermed regne med at have flere år som pensionister. De burde derfor spare flere penge op til pension end mændene, men det gør de i langt de fleste tilfælde ikke. Derfor kan mange kvinder få et noget fattigere liv som pensionister.

Sådan kan konklusionen lyde på baggrund af en ny analyse fra landets største pengetank, ATP. I analysen har ATP gravet dybt i, hvor meget alle danskere sparer op til deres tid som pensionister.

Der er forskelle på en række punkter og nogle af dem kan få stor betydning for, hvor godt et liv den enkelte rent økonomisk får i den tredje alder.

I analysen fra ATP kan man se, at kvinderne i gennemsnit lever 2,7 år længere end mændene og samtidig i gennemsnit trækker sig 1,6 år tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet.

På den baggrund har ATP beregnet, at hvis en mand og en kvinde hver har en bruttoindkomst på 350.000 kroner om året, skal kvinden spare 3,3 procentpoint ekstra op til pension, for at vedkommende kan få samme levestandard i pensionsårene som manden.

Det vil sige, at hvis manden sparer 12 procent op til pension, skal kvinden spare 15,3 procent op, for at de har samme indkomst som pensionister.

»Alternativt skal kvinden acceptere, at prisen for at få 4,3 års mere fritid er en nedgang i de private pensionsudbetalinger på 21 procent,« hedder det i analysen fra ATP.

I analysen bliver det understreget, at kvindens nedgang i den samlede indkomst som pensionist bliver lidt mindre, da udbetalingerne fra de private pensioner kun udgør en del af ens indkomst i den tredje alder. Der kommer ligeledes folkepension oveni.

Analysen fra ATP dækker over alle danskere i aldersgruppen 18 til 64 år, og der er set på tal for 2019.

Tager større ansvar

Problemstillingen med forskellen mellem kvinder og mænds opsparing til pension er bestemt ikke ny, og graver man lidt ned i andre analyser om samme emne, kan man se, at det faktisk går den rigtige vej.

Pensionsselskabet Velliv har lavet en analyse på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Den viser, at kvinder og mænd i dag betaler stort set det samme ind til pension i gennemsnit. Det betyder også, at gabet mellem kvindernes og mændenes gennemsnitlige pensionsformuer langsomt indsnævres.

Tilbage i 2014 var mændenes samlede pensionsformuer i gennemsnit 27 procent højere end kvindernes. Det tal er siden skrumpet, så forskellen i dag kun er på 24 procent.

Cheføkonom i Velliv Jens Christian Nielsen tror, at den forskel vil indsnævre sig yderligere i de kommende år.

»Tendensen forventer vi kommer til at fortsætte fremadrettet i takt med, at mænd tager et større ansvar ved barsel. Samtidig bliver kvinderne stadig bedre uddannet og opnår dermed en højere indkomst gennem livet. Samtidig må det også være et generelt samfundsmæssigt krav, at lønforskellene mellem mænd og kvinder bliver udlignet,« siger cheføkonom Jens Christian Nielsen.

Han understreger dog, at kvindernes voksende opsparing langtfra er nok til at udfylde det pensionsgab mellem kønnene, som fremgår af analysen fra ATP.

Kvinderne bruger mere tid end mændene på barsel, og det er en af årsagerne til, at mændenes opsparing til pension er større end kvindernes. Men forskellen mellem kvindernes og mændenes opsparing til pension er langsomt ved at blive indsnævret. Blandt andet fordi mændene tager mere ansvar, når det gælder barsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix.

»Netop kvinderne ved vi lever længere end mændene, og derfor er der også krav til, at kvindernes pensionsopsparing kan holde til et langt liv. Samtidig tager kvinderne stadig den største tørn ved barsel,« siger Jens Christian Nielsen og fortsætter:

»Derfor er udfordringen ved, at kvindernes pensionsopsparing er cirka 20 procent eller mere lavere end mændene, noget vi skal tage seriøst. Det er jo ikke kun mændene, der har fortjent en økonomisk tryg alderdom.«

Sker for sent

Det næste spørgsmål, der melder sig, er, hvad man så skal gøre for at komme helt i mål med at få løst problemet og sørge for, at kvinderne og mændene har samme økonomisk udgangspunkt, når de trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

Uafhængig ekspert og aktuar fra fPension Søren Andersen fremhæver, at der faktisk kun er den hårde vej frem.

»En del af problemet med, at kvinder lever længere end mænd, er allerede løst. Problemet er først og fremmest, at kvinderne er på deltid og barsel mere end mændene. Kvinderne har på den måde større perioder end mændene, hvor de ikke sparer op,« siger Søren Andersen og fortsætter.

»Kvinderne kan vælge at blive længere på arbejdsmarkedet, men det gør de normalt ikke. Den enkelte skal derfor være opmærksom på at betale mere ind til pension senere. Eller man skal indrette økonomien efter, at man har mindre at gøre med som pensionist.«

»Problemet er, at det er for sent at blive opmærksom på at betale mere ind til pension, lige før man går på pension. De fleste ser først på deres pension, når de har rundet 60 år. Det er de færreste både mænd og kvinder, der ser på deres pensioner i 30erne, hvor de burde gøre det,« siger Søren Andersen.

Han nuancerer dog billedet lidt til fordel for kvinderne, hvilket også sker i analyse fra ATP. I dag er der nemlig mange danskere, som sparer op til pension via det, som hedder livrenter.

I forbindelse med livrenterne gælder reglen om unisex, og det betyder, at hvis kvinder og mænd har samme opsparing og går på pension på samme tid, kan kvinderne samlet set forvente at få mere udbetalt fra pensionen end mændene.

Det forhold gælder dog udelukkende for opsparing i livrenter. Det gælder ikke for ratepension, og dem bruger de fleste danskere fortsat i større eller mindre omfang.