Krisen har ikke vist, at ledelse er pseudoarbejde. Krisen har vist, at vi har behov for bedre ledelse

At vi kan bekæmpe dårlig ledelse ved at klare os med mindre ledelse er en lige så forkert præmis som at bekæmpe dårlig ledelse med mere ledelse. Ledelse fungerer kun, hvis alle påtager sig et ledelsesansvar – ikke kun de, som har titlen, skriver ledelsesrådgiver og forfatter Christian Ørsted.

Ifølge Christian Ørsted, der er ledelsesrådgiver, er dårlig ledelse et tegn på noget i organisationen, der stikker dybere. Her er det vigtigt, at alle ansatte kommer på banen, fordi lederen ikke selv sidder inde med alle løsningerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når en krise banker på, og resultaterne kommer under pres, begynder jagten på syndebukke. Covid-19 har igen gjort mellemledere til skydeskive for obstruktion og uduelighed. Det er et vildspor og kan medføre, at vi måske går glip af den vigtigste læring for at få gang i Danmark igen.

Når det ikke længere er muligt at møde fysisk ind på arbejde, har mange oplevet den enorme produktivitet, man kan have på en hjemmearbejdsdag uden forstyrrende ledere og kolleger. Det har også skabt ængstelse hos nogle ledere, som har skruet op for alle de kontrolsystemer, de har kunnet sætte i værk. Det har været tydeligt, hvor destruktiv dårlig ledelse er for vores produktivitet.

Men betyder det så, at løsningen på dårlig ledelse er, at vi har mindre ledelse? Drømmen om selvledende medarbejdere i lederløse organisationer bringes ofte frem som svar på, hvad vi gør ved dårlig ledelse, men viser ironisk nok netop, hvor vanskelig en disciplin ledelse er. For det fungerer kun, hvis alle påtager sig et ledelsesansvar – ikke kun de, som har titlen.

Arbejdet som leder er nemlig hverken pseudoarbejde eller overflødigt. Når produktive hjemmearbejdsdage bruges som bevis på unødvendigheden af ledelse, fristes man til at vende spørgsmålet om: Viser de succesfulde omstillinger, vi har været vidne til, ikke netop ledelse, der fungerer, når vi i fællesskab tager ansvar for at fokusere på det, som er vigtigst?

Spørgsmålet, vi bør stille nu, er derfor ikke, om vi kan bekæmpe dårlig ledelse ved at klare os med mindre ledelse. Det er en lige så forkert præmis som at bekæmpe dårlig ledelse med mere ledelse.

Dårlig ledelse er et tegn på problemer, der stikker dybere, og kuren er, at vi stiller nogle af de vanskelige spørgsmål, som ikke kan besvares af ledelsen alene, men kræver samarbejde og nysgerrighed i flere lag af organisationen og hos dens interessenter.

Først og fremmest skal vi vurdere, om vi har opbygget den nødvendige viden samt de nødvendige kompetencer og ressourcer til at være bedre rustede til en ny krise eller en anden bølge, end vi var, inden covid-19 ramte.

Stil de nødvendige spørgsmål

Vi kan begynde med os selv: Hvad har du lært af krisen? Og i stedet for at finde syndebukke og skyde skylden på andre faggrupper eller ledere sætte følgende spørgsmål til debat:

  • Hvad gør din organisation anderledes end før krisen?
  • Hvilke af de ting, I har indført, ruster jer bedre til en ny krise eller pludselig uventet vækst eller succes? Er der noget, der stiller jer dårligere?
  • Er de beslutninger, I traf for tre måneder siden, stadig de rigtige beslutninger i dag?
  • Nu, hvor vi ved meget mere, er der så noget, I vil gøre anderledes?

Du kan også spørge dig selv: Hvad gør du selv anderledes for at håndtere uforudsigelighed bedre i fremtiden? Det sidste er en god start på det, vi har allermest brug for under en krise: Sammenhold og samarbejde på tværs af organisationen. Det kræver, at vi ikke nedgør hinandens arbejde, men taler åbent om problemerne og bidrager til at løse dem sammen.

Nogle tror, at en krise er slut, når faren ser ud til at være drevet over. Sandheden er, at det tidspunkt er blandt de allerfarligste, for det er først, når vi har integreret læringen fra krisen og rustet os til nye problemer, at der kan sættes punktum. Det sker ikke af sig selv, men kræver samarbejde og ledelse.

Christian Ørsted er cand. merc., ledelsesrådgiver og forfatter. Han holder foredrag og workshops om ledelse, samarbejde og bæredygtige forandringer og fungerer som rådgiver for ledelsen i en række af Danmarks største private og offentlige virksomheder. Forfatter til bestsellerne »Livsfarlig ledelse« og »Fatale forandringer. Forstå forandringsledelse i en uforudsigelig verden« der udkom i juni 2020. Følg Christian på twitter @christianorsted og se mere på www.christianorsted.dk.