»Kongetallet« viser kæmpe fald i USAs ledighed

Danske aktier falder, efter at den amerikanske jobrapport bliver set som en mulighed for Federal Reserve til at stramme pengepolitikken yderligere.

Ledigheden i USA er for første gang i mange år faldet til under fire procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN LANE / EPA / Ritzau/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledigheden i USA er faldet til under fire procent og nærmer sig hastigt niveauet fra før coronapandemiens indtog i foråret 2020.

Det viser den månedlige amerikanske jobrapport. Her ses det, at der blev skabt 199.000 nye job uden for landbrugssektoren i december, langt mindre end konsensusestimatet fra Bloomberg på 444.000 job. Samtidig faldt ledigheden til 3,9 procent fra 4,2 procent i november.

Berlingskes økonomiske redaktør, Ulrik Bie, påpeger, at dagens jobrapport endnu engang er kompliceret af, at virksomhederne ikke indrapporterer på samme måde som normalt. Det ser man dels ved, at de forrige måneders jobvækst igen er blevet opjusteret.

»Det er noget værre rod. Jobvæksten i de forrige tre måneder er nu 200.000 højere end rapporteret i sidste måned. Det svarer faktisk nogenlunde til skuffelsen i forhold til analytikernes forventninger. Det betyder nemlig, at niveauet for beskæftigelsen er præcis som forventet,« siger Ulrik Bie, som kalder det »en rigtig flot rapport«:

»I den opgørelse, der bruges til at beregne ledigheden, er der en stigning i beskæftigelsen på hele 651.000 personer og et kæmpe fald i ledigheden. Derfor falder arbejdsløsheden langt mere end forventet til 3,9 procent og er dermed under det niveau, som den amerikanske centralbank regner som fuld beskæftigelse. Det sker vel og mærke, selvom flere amerikanere er kommet ud på jobmarkedet.«

Nykredits chefstrateg, Frederik Engholm, mener omvendt, at jobrapporten overordnet er »en skuffende omgang«.

»Jobskabelse i USA var igen blød i december, hvor kun 199.000 personer kom i beskæftigelse . Det er et godt stykke under forventningen på 440.000. Skuffelsen bliver dog dulmet af, at de foregående måneder oprevideres med 140.000 personer,« skriver han i en analyse.

Ulrik Bie hæfter sig samtidig ved, at lønningerne fortsætter opad i »rask tempo«:

»Inden for den coronaramte fritid- og fornøjelsesindustri er lønningerne nu 20 procent højere end før pandemien. Det er ret vildt, og siger noget om den mangel på arbejdskraft, der er synlig overalt i USA. Dagens jobrapport bekræfter den amerikanske centralbank i, at økonomien er på ret spor. Væksten i januar vil være præget af omikron, men det kan faktisk give højere midlertidig beskæftigelse, hvis virksomheder er nødt til at tilkalde vikarer,« siger Berlingskes økonomiske redaktør.

På finansmarkedet blev »kongetallet« også læst som yderligere ammunition for Federal Reserve til at stramme pengepolitikken i de kommende måneder. De rentefølsomme aktier fik klø, herunder det danske eliteindeks, C25. Indekset dykkede 1,1 procent, og har dermed kurs mod et ugentligt fald på 4,8%. Det gør danske aktier til verdens dårligste indtil videre i 2022.

På obligationsmarkedet kom reaktionen også prompte. Renten på tiårige amerikanske statsobligationer steg til 1,76 procent, og er nu i det højeste niveau siden januar 2020. Det var kort inden coronapandemien trak tæppet væk under det internationale finansmarked og sendte renter i dørken verden over.