»Kongetallet« overrasker på ny og indvarsler højere renter

Der er ikke udsigt til, at den amerikanske centralbank kan stoppe med at hæve renterne lige foreløbig.

Der bliver holdt godt øje med de amerikanske jobtal i øjeblikket, for de kan give en indikation af, hvornår den amerikanske centralbank ikke længere vil hæve renten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver kaldt »kongetallet« af en bestemt årsag.

Ud over de månedlige inflationstal er jobrapporten formentlig det vigtigste nøgletal i øjeblikket og en vigtig indikator for, hvornår den amerikanske centralbank stopper med at hæve renten. Og kigger man på den netop offentliggjorte rapport fra oktober, er der ikke meget, der tyder på, at det bliver lige foreløbig.

Ifølge tal fra U.S. Bureau og Labor Statistics blev der i sidste måned skabt 261.000 nye job, hvilket var langt bedre end de cirka 200.000, analytikerne havde regnet med.

»Det er på sin vis en rigtig god nyhed, fordi det vidner om, at amerikansk økonomi nu ikke bare har lukket beskæftigelseshullet efter corona, men også vokser yderligere. På den anden side er det lidt bekymrende, for med en alt for høj inflation er det pinedød nødvendigt for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, at få dæmpet efterspørgslen. Og det sker ikke, hvis arbejdsmarkedet fortsætter med at buldre derudad,« skriver Søren Kristensen, cheføkonom hos Sydbank, i en kommentar.

I onsdags satte Federal Reserve renten op med 0,75 procentpoint og signalerede, at også de kommende måneder vil byde på stramninger. Det skyldes, at inflationen stadig er alt for høj, og at et fortsat stramt arbejdsmarked – som fredagens tal også viser – bidrager til store lønstigninger. I oktober steg den gennemsnitlige timeløn i USA 0,4 procent i forhold til september. Det var en stigning fra 0,3 procent og højere end forventet. Samtidigt steg arbejdsløsheden til 3,7 procent fra 3,5 procent.

»Vi venter renteforhøjelser på yderligere et procentpoint og måske mere, hvis det ikke er tilstrækkeligt,« skriver Søren Kristensen og tilføjer:

»Man bør samtidig håbe, at de vigende tendenser, vi har set i de amerikanske inflationstal, varer ved. For så behøver den kommende opbremsning ikke blive en særlig hård en af slagsen. Det er dog på nuværende tidspunkt mere en forhåbning end en realitet. Det understreges i dag, hvor lønningerne stiger en spids mere end ventet.«

På torsdag bliver de amerikanske forbrugerprisstigninger for oktober offentliggjort. Over de seneste måneder er inflationen faldet fra højdepunktet på 9,1 procent i juni til 8,2 procent i september. Ifølge Bloomberg er forventningen, at inflationen vil være faldet yderligere til otte procent i oktober, hvilket vil være en kærkommen udvikling, men ikke nok til at få Federal Reserve til at droppe renteforhøjelserne. Efter al sandsynlighed vil renten også blive hævet i december.

CMEs renteovervågningsværktøj signalerer, at der nu er 53 procent sandsynlighed for endnu en 0,75 procentpoint stor rentestigning i december. Inden kongetallet kom ud, lå sandsynligheden på 42 procent.

Aktiemarkedet reagerede i første omgang med at trække sig tilbage, men har efterfølgende rettet sig. De amerikanske renter er steget en anelse til 4,17 procent.