Københavnerne trækker fra og løber med de fleste job

Der er fuldt tryk på opsvinget i og omkring hovedstaden. Den procentvise fremgang i beskæftigelsen i København er næsten fire gange så stor som i Vest- og Sydsjælland.

Der er fuld fart på byggeriet i København, og det giver masser af nye job. Her bliver der holdt rejsegilde i Zoologisk Have. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der er fuld fart på det danske arbejdsmarked, men der er langtfra lige meget tryk på over hele landet. Det er københavnerne, som løber med de fleste job med østsjællændere og østjyderne lige i hælene. Dermed er det tydeligt, at opsvinget er mest koncentreret om hovedstaden og de store byer.

Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik. Heraf kan man se, at fra første kvartal 2013 og frem til tredje kvartal i år har der været en fremgang i beskæftigelsen i henholdsvis Københavns omegn og selve København på henholdsvis 12,9 pct. og 12,5 pct. Det er i de to landsdele, der er kommet flest nye job.

Lavest fremgang har der været i Vest- og Sydsjælland, hvor beskæftigelsen kun er steget med 3,5 pct. København har haft en procentvis fremgang, der er næsten fire gange så høj. Den gode nyhed er dog, at der er fremgang over hele landet.

»Det er glædeligt, at beskæftigelsen fortsat vokser så kraftigt. Det vidner om, at opsvinget i dansk økonomi ikke har tabt pusten. Fremgangen på arbejdsmarkedet er dog ikke lige stærk i hele landet. De store byer profiterer blandt andet af, at der er en masse mennesker, som har brug for serviceydelser, og det skaber grundlag for en masse job i servicesektoren. I landområderne, hvor der bor færre mennesker, er der ikke det samme potentiale for servicejob,« siger cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted.

»Udviklingen kan blive vanskelig at vende. Samtidig ser vi, at mange overførselsmodtagere, som ikke har råd til at bo i de store byer, flytter til områder, hvor de har råd til at bo, men hvor jobmulighederne desværre ikke altid er lige gode. Det gælder særligt på Sjælland. Det skaber en ond cirkel,« siger Erik Bjørsted.

Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri

»På Sjælland er jobbene blevet endnu mere koncentreret omkring København. Og i Jylland er der også sket en forskydning østpå til Aarhus, det østjyske bybånd og Trekantsområdet.«


Endnu mere koncentreret

For landet som helhed har der været en fremgang i beskæftigelsen på 212.000 personer siden starten af 2013. Det svarer til et plus på 8,3 pct. Det er først og fremmest i de private virksomheder, at de mange ny job er blevet skabt.

Men der er kun fire landsdele, som har haft en fremgang på mere end ti pct.

Cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg er heller ikke i tvivl om, at det i høj grad er de store byer, som vinder ved opsvinget.

»Opsvinget har givet en jobmæssig forskydning østpå i landet. På Sjælland er jobbene blevet endnu mere koncentreret omkring København. Og i Jylland er der også sket en forskydning østpå til Aarhus, det østjyske bybånd og Trekantsområdet,« siger Bo Sandberg og fortsætter:

»Det er i hovedstaden og Aarhus, at servicesektoren fylder mest i landskabet – og netop servicesektoren er den branche, der hurtigst og kraftigst har rejst sig oven på finanskrisen. Men også byggeriet har bidraget kraftigt til fremgangen med næsten 35.000 nye job, siden bunden blev nået i foråret 2013,« siger Bo Sandberg.

Han fremhæver, at selv om presset på arbejdsmarkedet er steget i løbet af i år, så er det fortsat arbejdsmarkedet, som bidrager mest til væksten i Danmark.