København hårdt ramt af coronakrisen: »Mange københavnere har desværre mistet deres job«

Københavns Kommune forventer ekstraregning på 1,5 mia. kr. i 2020 på grund af coronakrisen, der har kostet mange københavnere jobbet. Brancher som turisme og oplevelsesindustrien er ifølge overborgmester Frank Jensen (S) »i knæ«.

Københavns Kommune forventer, at coronakrisen i 2020 vil udløse en stor ekstraregning til byen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronakrisen koster indtil videre København en ekstraregning på 1,5 mia. kr. Især stigende ledighed i brancher, der er hårdt ramt af krisen, koster dyrt.

Det skriver TV 2 Lorry på baggrund af tal fra Økonomiforvaltningen i København.

Den stigende ledighed ventes ifølge TV 2 Lorry at koste næsten en milliard kroner over det kommende halve år. Københavns overborgmester Frank Jensen (S) betegner det som »alarmerende«.

»Coronaen påvirker fortsat store dele af erhvervslivet i København, hvor især turismen og oplevelsesbranchen er i knæ. Det er alarmerende og har i særlig høj grad ramt København,« skriver Frank Jensen (S) i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

I det første halve år af 2020 har kommunens merforbrug på grund af coronakrisen beløbet sig til næsten 325 mio. kr. Derudover forventer kommunen en ekstraregning på omkring 220 mio. kr.

»Vi har store udgifter forbundet med håndteringen af coronakrisen. Mange københavnere har desværre mistet deres job, og har nu brug for hjælp. Samtidig har vi sat ind med værnemidler, ekstra rengøring og flere medarbejdere på for eksempel skoler, dagtilbud og plejehjem for at efterleve myndighedernes krav til afstand og hygiejne,« lyder det fra Frank Jensen.

En væsentlig del af regningen kan dog ifølge TV 2 Lorry dækkes af penge, som kommunen modtager fra staten i en såkaldt midtvejsregulering.

Også en anden kommune i hovedstadsområdet, Tårnby Kommune, er hårdt ramt af coronakrisen. Her steg arbejdsløsheden allerede i begyndelsen af coronakrisen med hele 50 procent. Det skyldes ikke mindst nærheden til Københavns Lufthavn, der blev ekstraordinært hårdt ramt, da næsten al flytrafik blev indstillet.

Krisen fik Tårnby Kommune, SAS og Københavns Lufthavn til at gå sammen om et usædvanligt initiativ i form af et rådgivnings- og jobcenter lige ved terminalerne i Københavns Lufthavn. Det skal hjælpe de omkring 22.000 ansatte i de 1.000 virksomheder i og omkring lufthavnen, der er berørt af den voldsomme nedgang i flytrafikken.